Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свети огањ у Србији

Bookmark and Share

Београд 12.04.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, стигао је у Србију праћен државно-црквеном делегацијом.
Уз пламен Благодатног огња донета су и два часна крста намењена Цркви рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и Храму васкрсења Христовог у Пребиловцима.

Свети огањ, РТС
Свети огањ, РТС

Први пут пламен Благодатног огња у Србију донела је званична државно-црквена делегација и тим поводом организован је свечани дочек испред Храма Светог Саве.

Огањ је, испред Храма Светог Саве уз постројену гарду Војске Србије, предат патријарху Иринеју који га је са свештенством поделио грађанима.

Церемонији у Храму Светог Саве присуствовао је и председник Томислав Николић.

Након што је преузео огањ, патријарх Иринеј је са председником Николићем у храму запалио свеће и фењере пламеном са Огња, који је свештенство затим изнело из Храма како би верници могли да од његовог пламена упале своје свеће.

После тога патријарх, Иринеј и председник Николић повели су литију око Храма уочи поноћне Ускршње литургије.

Делегација која је донела Огањ, предвођена епископом славонским Јованом и помоћником директора Канцеларије за КиМ Душаном Јововићем отпутовала је јуче на Велеки петак у Јерусалим, где је учествовала у молитвеном дочеку силаска Благодатног огња.

Еписком Јован рекао је вечерас новинарима на аеродрому да Огањ и његово доношење у Србију има три улоге, од којих је најважнија да се сетимо да је Христ васкрсао и да је то прва и основна истина наше вере.

Друга улога је, како је рекао, потврда везе наше цркве са Јерусалимом, а трећа је потврда вечне везе српског и руског народа, "који је био с нама у оваквим подвизима".

Како је додао, благодатни огањ пренет је у Србију уз благослов српског, руског и јерусалимског патријарха и уз помоћ руске цркве и руских фондова.

Благодатни огањ се сматра највећим чудом православља и јавља се вековима увек на истом месту у исти дан, на Велику суботу.

За Благодатни огањ кажу да у првим минутима нема својства ватре, да не пече и не гори.

Пламен Благодатног огња неће горети само у Београду. Свештеници ће га однети и у Крушевац, Врање, Бањалуку.

У понедељак ће бити у манастирима на Косову и Метохији, прво у Грачаници. Осим у Србији пламен ће горети у храмовима српске православне цркве у Републици Српској, Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини.


#   Београд   СПЦ   Патријарх Иринеј   Томислав Николић   Ускрс   дочек   Свети огањ   Јерусалим   Храм Светог Саве
@predsednikrs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима