Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свети Стефан - Ветровити

rssBookmark and Share

Алексинац 15.08.2020. Јужна Србија Инфо

Стеван Ветровити је хришћански и народни празник који се слави 2. августа по јулијанском календару, односно 15. августа по грегоријанском календару. Посвећен је Светом Стефану. Славу Светог Стефана слави манастир Липовац, код Алексинца.

Свети Стефан - Ветровити

Свети Стефан је први од седморице ђакона које су свети апостоли рукоположили, па се због тога он и назива архиђакон Стефан - први међу ђаконима. Као проповедник у Јерусалиму изведен је из града и каменован до смрти, те се зато назива и Првомученик Стефан. У каменовању је учествовао и његов рођак Савле, који је касније познат као апостол Павле.

Култ овог свеца је врло развијен и подигнуто је много њему посвећених храмова. Само у Србији има више од четрдесет цркава и манастира.

У помен архиђакона Стефана, црква даје четири пута годишње помен, а 15. августа се светкује и као Стеван Ветровити

Како каже библијско сведочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва његова добра дела помињу се у Светом писму Новог завета. У тој првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, Свети Стефан је снагом своје вере, својих речи и дела подсећао на речи закона и пророка Старог завета и доказивао Јеврејима, својим сународницима, да су они заиста убили Месију, очекиваног толико векова.

Манастир Липовац


#   Алексинац   СПЦ   хришћанство   Манастир Липовац   Свети Стефан Ветровити
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима