Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тешка епидемијска ситуација – на респиратору 278 пацијената, међу њима и деца

rssBookmark and Share

17.10.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Епидемијска ситуација у Србији је и даље озбиљна. Вирус је, према последњем пресеку, потврђен код још 6.051 особе од 19.482 тестирана узорка.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Од последица заразе преминуло је 56 људи. На респиратору је 278 пацијената оболелих од коронавируса.

Расте број хоспитализованих, а из ковид болница упозоравају да су капацитети готово попуњени. 

"Сваки кревет који је испражњен у ковид болници у Батајници врло брзо се попуни", рекла је за РТС заменица директора те болнице, др Јелена Величковић.

На то колико је епидемијска ситуација у нашој земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19, од којих су нека и на респиратору.

Др Величковић је нагласила да је код млађих особа приметан веома брзи развој клиничке слике која говори да ће се брзо развити до најтежег облика.

"Код младих особа, који су неотпорни према вирусу и који су развили у пуној форми слику ковид 19 болести, опоравак је веома дуготрајан и врло исцрпљујућ", навела је Величковићева.

Србија је обезбедила лек "сотровимаб" који ће у једној дози амбулантно бити примењиван код ковид пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика. 

Лекари су поручују да се мора прекинути ланац преношења заразе и кружења вируса у популацији и да се то може постићи само вакцинацијом.


#   пацијенти   респиратор   Коронавирус   ковид болница
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима