Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Teška epidemijska situacija – na respiratoru 278 pacijenata, među njima i deca

rssBookmark and Share

17.10.2021. RTS, Južna Srbija Info

Epidemijska situacija u Srbiji je i dalje ozbiljna. Virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 6.051 osobe od 19.482 testirana uzorka.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Od posledica zaraze preminulo je 56 ljudi. Na respiratoru je 278 pacijenata obolelih od koronavirusa.

Raste broj hospitalizovanih, a iz kovid bolnica upozoravaju da su kapaciteti gotovo popunjeni. 

"Svaki krevet koji je ispražnjen u kovid bolnici u Batajnici vrlo brzo se popuni", rekla je za RTS zamenica direktora te bolnice, dr Jelena Veličković.

Na to koliko je epidemijska situacija u našoj zemlji ozbiljna, upozorava i broj dece obolele od kovida 19, od kojih su neka i na respiratoru.

Dr Veličković je naglasila da je kod mlađih osoba primetan veoma brzi razvoj kliničke slike koja govori da će se brzo razviti do najtežeg oblika.

"Kod mladih osoba, koji su neotporni prema virusu i koji su razvili u punoj formi sliku kovid 19 bolesti, oporavak je veoma dugotrajan i vrlo iscrpljujuć", navela je Veličkovićeva.

Srbija je obezbedila lek "sotrovimab" koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika. 

Lekari su poručuju da se mora prekinuti lanac prenošenja zaraze i kruženja virusa u populaciji i da se to može postići samo vakcinacijom.


#   pacijenti   respirator   Koronavirus   kovid bolnica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima