Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Топлотни контраст на северној Земљиној полулопти

Bookmark and Share

08.01.2018. РТС

Топао период у Србији траје већ неко време, међутим, наредних дана температура ће бити у постепеном паду.
Док је на Балкану било топло, другу страну Атлантика захватио је ледени талас.

Топлотни контраст на северној Земљиној полулопти

Биљанa Вранеш, метеоролог и уредница Временске прогнозе на Телевизији Београд, каже да је у овом тренутку много супротности на северној полулопти.

"Топао период у Србији траје десетак дана. Уместо просечних од један до пет степени, измерено је 17, 18, чак 19 степени на Божић. И пре две године на Божић је било овако топло, а 2001. и још топлије. Истовремено на истоку Сједињених Држава и у Канади ових дана измерене су ниске температуре, око минус 30, а под утицајем ветра спуштају се и до минус 67 степени. Звучи невероватно за насељену област на нашој планети", рекла је Биљана Вранеш гостујући у Дневнику РТС-а.

Као последица леденог таласа над Северном Америком, до западне Европе преко Атлантика стиже серија снажних олуја.

"Видели смо 3. јануара разорну моћ 'Елеоноре' у Беликој Британији, Француској, Швајцарској, Немачкој, а сада слике вејавице стижу из Шпаније, завејан је део око Мадрида. Колона завејаних возила била је дуга више од 90 километара. А да време одступа од шаблона показује и слика са запада Алжира. Снег је пао и у Сахари, то су пешчане дине под белим покривачем. Истовремено на Балкану је данима топло. То су условили таласи на млазној струји који представљају границу хладног ваздуха са севера и топлог са југа, а ми смо, слободно речено, у топлом делу те синусоиде", објашњава Биљана Вранеш.

Наредних дана температура у Србији биће у постепеном паду – из дана у дан биће степен, два нижа.

"У петак и за викенд понегде ће бити киша, на планинама снег, а само је понегде могућа слаба суснежица и у нижим пределима. Наредних седам дана дуваће кошава, али неће имати екстремну јачину. У јужном Банату ће достизати брзину од преко 60 километара на час", рекла је Биљана Вранеш.

РТС


#   невреме   временска прогноза   Биљанa Вранеш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима