Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Под покровитељством Тамаре Вучић приказан филм "У другачијем тоналитету" поводом Светског дана аутизма

Bookmark and Share

03.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У Задужбини Илије М. Kоларца, у понедељак 1. априла, одржана је премијера филма "У другачијем тоналитету" која је посвећена деци и одраслима са обољењима из спектра аутизма. Филм, који носи дубоку поруку и емотивну снагу, приказан је под покровитељством супруге председника Републике Србије, госпође Тамаре Вучић, у организацији Министарства за бригу о породици и демографију.

Фото: Њ. Поповић
Фото: Њ. Поповић

Министарка за бригу о породици и демографију, госпођа Дарија Кисић, истакла је значај посвете пажње особама које имају симптоме из спектра аутизма, наглашавајући њихову посебност и вредност. "Ви не знате за зло, ви видите само добро у људима и управо је то оно што треба да научимо од вас и ваших породица", рекла је госпођа Кисић, обраћајући се деци и њиховим породицама. Додала је да плава боја, симбол аутизма, представља радост и ведрину и позвала на обојавање света плавом бојом.

Супруга председника Србије, госпођа Тамара Вучић, упутила је поруку различитости у средини оболелих од аутизма, наглашавајући широк спектар њихових талената и могућности. "Особе са аутизмом јесу другачије, али као што смо сви ми другачији, тако се и они међусобно разликују", изјавила је госпођа Вучић. Истакла је значај пружања простора у ком ће оболели од аутизма моћи да искажу своје таленте и различитост.

На пројекцији филма, којој је присуствовала и министарка културе, госпођа Маја Гојковић, гледаоци су имали прилику да се упознају са приказом различитих аспеката живота са аутизмом кроз пратњу новинарке која има аутистичног сина.

Филм "У другачијем тоналитету", који потписују аутори Карен Закер и Џон Донван из САД-а, један је од онајх који обележавају тематику аутизма на дубок и емотиван начин. Главни наратив филма прати истраживање новинарке која има сина са аутизмом, и то у потрази за разумевањем како ће друштво реаговати на њега када она више не буде ту. Ова посебна приказање обухвата различите аспекте њеног живота, сукобе, тешкоће и надежи, истовремено пружајући увид у живот особа са аутизмом и њихових породица. Кроз њену причу, филм промовише разумевање, емпатију и прихватање, истичући важност борбе за инклузивност и равноправност особа са аутизмом у нашем друштву.

Ова премијера филма обележила је значај Међународног дана аутизма, пружајући могућност за размењивање искуства и разумевања ове важне теме.

 

 

 


#   аутизам   Светски дан особа са аутизмом   Тамара Вучић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима