Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pod pokroviteljstvom Tamare Vučić prikazan film "U drugačijem tonalitetu" povodom Svetskog dana autizma

Bookmark and Share

03.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

U Zadužbini Ilije M. Kolarca, u ponedeljak 1. aprila, održana je premijera filma "U drugačijem tonalitetu" koja je posvećena deci i odraslima sa oboljenjima iz spektra autizma. Film, koji nosi duboku poruku i emotivnu snagu, prikazan je pod pokroviteljstvom supruge predsednika Republike Srbije, gospođe Tamare Vučić, u organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Foto: Nj. Popović
Foto: Nj. Popović

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, gospođa Darija Kisić, istakla je značaj posvete pažnje osobama koje imaju simptome iz spektra autizma, naglašavajući njihovu posebnost i vrednost. "Vi ne znate za zlo, vi vidite samo dobro u ljudima i upravo je to ono što treba da naučimo od vas i vaših porodica", rekla je gospođa Kisić, obraćajući se deci i njihovim porodicama. Dodala je da plava boja, simbol autizma, predstavlja radost i vedrinu i pozvala na obojavanje sveta plavom bojom.

Supruga predsednika Srbije, gospođa Tamara Vučić, uputila je poruku različitosti u sredini obolelih od autizma, naglašavajući širok spektar njihovih talenata i mogućnosti. "Osobe sa autizmom jesu drugačije, ali kao što smo svi mi drugačiji, tako se i oni međusobno razlikuju", izjavila je gospođa Vučić. Istakla je značaj pružanja prostora u kom će oboleli od autizma moći da iskažu svoje talente i različitost.

Na projekciji filma, kojoj je prisustvovala i ministarka kulture, gospođa Maja Gojković, gledaoci su imali priliku da se upoznaju sa prikazom različitih aspekata života sa autizmom kroz pratnju novinarke koja ima autističnog sina.

Film "U drugačijem tonalitetu", koji potpisuju autori Karen Zaker i Džon Donvan iz SAD-a, jedan je od onajh koji obeležavaju tematiku autizma na dubok i emotivan način. Glavni narativ filma prati istraživanje novinarke koja ima sina sa autizmom, i to u potrazi za razumevanjem kako će društvo reagovati na njega kada ona više ne bude tu. Ova posebna prikazanje obuhvata različite aspekte njenog života, sukobe, teškoće i nadeži, istovremeno pružajući uvid u život osoba sa autizmom i njihovih porodica. Kroz njenu priču, film promoviše razumevanje, empatiju i prihvatanje, ističući važnost borbe za inkluzivnost i ravnopravnost osoba sa autizmom u našem društvu.

Ova premijera filma obeležila je značaj Međunarodnog dana autizma, pružajući mogućnost za razmenjivanje iskustva i razumevanja ove važne teme.

 

 

 


#   autizam   Svetski dan osoba sa autizmom   Tamara Vučić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima