Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

2. april Svetski dan osoba sa autizmom (VIDEO)

rssBookmark and Share

Niš 02.04.2022. Južna Srbija Info

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila svake godine, podstičući države članice Organizacije ujedinjenih nacija da preduzmu mere za podizanje svesti o ljudima sa spektar autističnim poremećajem, uključujući autizam i aspergerov sindrom širom sveta.

2. april Svetski dan osoba sa autizmom (VIDEO)

Autizam - pravo na život

Kažu da se 2 aprila u svim gradovima sveta obeležava dan svesnosti o osobama iz spektra autizma. toga dana nedelje svi nekako govorimo ili ćutimo o toj nepoznanici i nedovoljno istraženoj temi oblasti zvanoj autizam. Mediji će toga dana zaboraviti na KOVID 19. Putina, Zelenskog Rusiju Ukrajnu i sve drugo što zaokupira pažnju naših sugrađana, prijatelja, komsija, koelega, javnih ličnosti i svih drugih sirom sveta nama znagih i neznanih likova. Toaga dana čitav svet biće u plavoj boji a kada prođe i ta nedelja to plavetnilo nestace polako kao neka magla a onda opet kreće priča po starom mediji opet o covidu, Putinu, Zelenskom Rusiji Ukrajni komsije, prijatelji i svi oni koji su oko nas nekud žure u neki nama nepoznat put, put za koji mi nije da nemamo vremena ili želimo biti mimo sveta ne nije to već mi živimo u svetu zvanom autizam i ta plava boja živi sa nama i uz nas ne samo 2 aprila ili 3 oktobra ona živi sa nama 24/7/365 , nije ona uvek palava ona zna biti drugačija ali kakva god daje ona je nama nešo čarobno magično samo je mi možemo videti na pravi načim i ako mi to nismo odabrali odabrala je ona nas. Mi zbog toga netražimo da nas žale ili još gore ismevaju, omalovažavaju ,okreću glavu stide se što smo deo njihove okoline ili deo porodice. Mi smo spremni prihvatiti i takve stvar. Netražimo da vidite to nešto naše plavo da govorite o nama samo jednom, dvaputa godišnje već želimo da znate da i mi možemo, hoćemo da budemo punopravni sa vama mi znamo da možemo biti dobri u vašem svetu korisn saputnici na tom vašem putu na to imamo pravo zato nemojte govoriti o nama samo 2 aprila ili 3 oktobra već svaki dan 365 dana jer naš plavi svet nije bolest da prestane već stanje koje je tu a mi ga nismo birali daj te nam ruku ,  dajte nam vremena da i mi stignemo da vidimo taj svet  da prođemo tim vašim putem u koji neprestano žurite čim prođe 2 april iili 3 oktobar. Hoćemo da zanamo koliko nas ima, Hoćemo i mi igralište, Hoećemo i mi na utakmice, Hoćemo i mi u bioskop, Hoćemo i mi da mama i tata idu na posao.

Autizam je veoma složen razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Njegov specifičan uzrok je još nepoznat. Na osnovu činjeničnih podataka, dobijenih naučnim istraživanjem, danas znamo da autizam nije retka pojava, a ukoliko se u obzir uzme ceo spektar autističnih poremećaja, ova vrsta poremećaja obuhvata 0,6% ukupne populacije. Ovo znači da u Evropi postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom.

Smatra se da osobe koje imaju ovaj poremećaj uglavnom imaju prosečnu ili natprosečnu inteligenciju i razvijen govor i spadaju u grupu sa Asperger sindromom. Autizam se ne može izlečiti, ali se pravovremenim postavljanjem dijagnoze, tretmanom, posebnim metodama i pristupom detetu i uključivanjem deteta u prirodno okruženje vršnjaka može dosta postići.

Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima. Njihovo ponašanje obeležava nezainteresovanost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, i neuobičajeno vezivanje za neki predmet.

Kod većine osoba postoje nepravilnosti u četiri velika organska sistema: nervni, imunološki, endokrini i digestivni sistem.

Osobe sa autizmom imaju identične ljudske vrednosti, kao i bilo ko drugi i prema tome imaju ista ljudska prava, kao i druge osobe sa invaliditetom.

Zbog kompleksnosti njihovih potreba, oni pripadaju posebno osetljivoj grupi ljudi, čak i među ljudima sa invaliditetom. Nijedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u slobodnom razvoju života.

Najbitnije je biti podrška osobama sa autizmom, a tu roditelji igraju glavnu ulogu.

"Deci sa autizmom treba omogućiti sve uslove koje imaju i druga deca, bez izdvajanja i diskriminacije, kako bi se oni ponašali prirodno u svom okruženju", poručuju iz niškog Doma zdravlja.

VIDEO: AM PRES


#   Niš   Dom zdravlja   autizam   Svetski dan osoba sa autizmom
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima