Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Умрла чувена "Лела Врањанка"

rssBookmark and Share

Врање 18.09.2016. Јужна Србија Инфо

Јелена Ђорђевић - Лела Нумерика, позната по песми "Лела Врањанка" коју јој је посветио композитор Драган Токовић а изводио познати певач Станиша Стошић, преминула је у 82 години живота у Врању.

Фото: РТВ Врање, Printsceen
Фото: РТВ Врање, Printsceen

Лела Врањанка је песма коју је певао Станиша Стошић, певач српске народне музике познат по интерпретацијама песама врањанског мелоса. Песма је настала 1972. године и представља својеврсну химну Врања и Врањанаца.

Песма „Лела Врањанка“ је ауторско дело, чији је текст написао Драган Токовић. Сам назив песме потиче од уобичајеног надимка за женско име Јелена у врањском крају.

Највероватније је инспирација за песму Токовићу била Јелена Ђорђевић, звана Лела Нумерка (1935-2016).

Драган и Лела су се видели само једном у кафани "Кичер" у Врањској Бањи, 1973. године,на опроштајном слављу Зорана Миладиновића, тадашњег тренера Динама. Замољен да отпева нешто, Драган је одбио, рекавши да им остаје дужан песму. Из тог обећања је настала Лела Врањанка.

Мелодија песме је настала 1972. на основу старе грчке мелодије за песму „Мисирлу“ (грч. Μισιρλού, у преводу Египћанка муслиманка). Постоји снимак грчког оригинала из 1927. године. Обраду оригиналне грчке мелодије први је у инструменталној рок верзији обрадио сурф гитарски виртуоз Дик Дејл 1962. Било је више обрада оригиналне грчке мелодије, а популарна је била и обрада америчког бенда Бич Бојс објављене на албуму „Сурфин' УСА“ 1963. године

Дејлов инструментал је искоришћен у филму „Петпарачке приче“, Квентина Тарантина.


#   Врање   песма   In memoriam   Јелена Ђорђевић   Јелена Ђорђевић Врањанка   Станиша Стошић     Драган Токовић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима