Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Umrla čuvena "Lela Vranjanka"

rssBookmark and Share

Vranje 18.09.2016. Južna Srbija Info

Jelena Đorđević - Lela Numerika, poznata po pesmi "Lela Vranjanka" koju joj je posvetio kompozitor Dragan Toković a izvodio poznati pevač Staniša Stošić, preminula je u 82 godini života u Vranju.

Foto: RTV Vranje, Printsceen
Foto: RTV Vranje, Printsceen

Lela Vranjanka je pesma koju je pevao Staniša Stošić, pevač srpske narodne muzike poznat po interpretacijama pesama vranjanskog melosa. Pesma je nastala 1972. godine i predstavlja svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca.

Pesma „Lela Vranjanka“ je autorsko delo, čiji je tekst napisao Dragan Toković. Sam naziv pesme potiče od uobičajenog nadimka za žensko ime Jelena u vranjskom kraju.

Najverovatnije je inspiracija za pesmu Tokoviću bila Jelena Đorđević, zvana Lela Numerka (1935-2016).

Dragan i Lela su se videli samo jednom u kafani "Kičer" u Vranjskoj Banji, 1973. godine,na oproštajnom slavlju Zorana Miladinovića, tadašnjeg trenera Dinama. Zamoljen da otpeva nešto, Dragan je odbio, rekavši da im ostaje dužan pesmu. Iz tog obećanja je nastala Lela Vranjanka.

Melodija pesme je nastala 1972. na osnovu stare grčke melodije za pesmu „Misirlu“ (grč. Μισιρλού, u prevodu Egipćanka muslimanka). Postoji snimak grčkog originala iz 1927. godine. Obradu originalne grčke melodije prvi je u instrumentalnoj rok verziji obradio surf gitarski virtuoz Dik Dejl 1962. Bilo je više obrada originalne grčke melodije, a popularna je bila i obrada američkog benda Bič Bojs objavljene na albumu „Surfin' USA“ 1963. godine

Dejlov instrumental je iskorišćen u filmu „Petparačke priče“, Kventina Tarantina.


#   Vranje   pesma   In memoriam   Jelena Đorđević   Jelena Đorđević Vranjanka   Staniša Stošić     Dragan Toković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima