Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Упозорење, значајан пораст водостаја на реци Јабланици и Топлици: Oчекуjе се 20 до 50 мм кише по м2

rssBookmark and Share

Лесковац 03.05.2016. Танјуг, Јужна Србија Инфо

Mетеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србиjе (РХMЗ) Горан Mихаjловић истакао jе да се данас и сутра очекуjу даље падавине.
Река Јабланица и Топлица - значајан раст водостаја.

Фото: Белами архива
Фото: Белами архива

Због падавина и најаве још обилније кише данас и сутра, у овом делу Србије на снази је жути метео-аларм, могуће опасне временске прилике, које нису неуобичајене за ово доба године, међутим захтевају опрез, кажу у РМХЗ.

  - На горњим токовима Јужне Мораве (Јабланици, Ветерници, Власини, Топлици, Нишави и Пустој), водостаји ће бити у умереном и већем порасту од данас до 4. маја са могућношћу достизања и превазилажења граница редовне одбране од поплава, наводи се у саопштењу Републичког хидро метеоролошког завода.

Најављене количине падавина биле би између 20 и 50 милиметара, пре свега у централним, источним и јужним крајевима, док би на истоку локално могле бити и нешто више од прогнозираних, рекао је Михајловић Танјугу.

У осталим деловима земље очекује се да падне између 10 и 30 милиметара, додао је Михајловић.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је, због најављених великих падавина, позвала предузећа и агенције из свог ресора да предузму превентивне мере и буду спремни да реагују у случају поплава.

С обзиром да услед великих количина падавина могу наступити оштећења саобраћајне инфраструктуре, као и објеката у изградњи, она је позвала надлежна јавна предузећа и агенције да предузму све планско-превентивне мере и буду спремне да реагују у складу са развојем ситуације.

Хидролог РХМЗ-а Дејан Влатковић истиче да у овом тренутку нема опасности, јер су реке у нивоу средњих и ниских водостаја.

Наглашава да ће на подручју западне, југозападне, централне и источне Србије бити умерених и већих пораста водостаја, са могућношћу достизања граница редовне одбране од поплаве.

У бујичним водотоковима река на тим подручјима, додаје, могло би да дође до мањих локалних изливања.

"Дали смо упозорење пре три дана и јавна предузећа су предузела неопходне мере", рекао је Влатковић.

Побољшање хидролошке ситуације се очекује од четврка, додао је Влатковић.


#   Лесковац   јавна предузећа   Зорана Михајловић   Топлица река   поплава   РХМЗ   киша   Печењевце   водостај   седница Владе   временске прилике
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима