Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уживо са протеста: Дигaо се цео Ниш против кољача - ФОТО

rssBookmark and Share

15.02.2014. ЈужнаСрбија.Инфо

Пратите са нама ситуацију из Ниша из минута у минут

Уживо са протеста: Дигaо се цео Ниш против кољача - ФОТО

12:10 Ниш: Почео протест против насиља

Велики број грађана Ниша у 12.00 сати почео је мирно окупљање у самом центру тог града, због свирепог убиства студента медицине Вука Стојиљковића.

На фотографији можете видети колоне грађана који и даље притижу.

12:17 Грађани и даље масовно пристижуна протест

Грађани и даље пристижу, а скуп обезбеђује неколико припадника нишке полиције

12:20 Протест подршке у НС: Не дозволимо да се овакве ствари више икада десе

На Тргу слободе у Новом саду у 12 часова почео је протест под називом „За Вука и Владиславу“ организатори кажу да је то протест солидарности грађанима Ниша у борби за правду.

- Не дозволимо да убице шетају слободно, не дозволимо да корумпирано судство поново буде благонаклоно према криминалцима, а поврх свега не дозволимо да се овакве ствари више икада десе“, истичу они.

12:34 Грађани Ниша: Ухапсите и саучесника

Чују се повици грађана Ниша који се, како кажу, птају зашто и други саучесник у овом свирепом убиству није ухапшен. Полиција обезбјеђује скуп и нема никаквих проблема.

12:41 Велики број младих на протесту

На протесту је приметан велики број младих из Ниша, али околних градова и општина. Такође присутан је велики број Вукових колега са медицинског факултета и другова и другарица из Гимназије ''Бора Станковић''.

12:52 Млади Србије: Стопа насиља међу младима је алармантно висока

Кровна организација младих Србије (КОМС) уз подршку Савета подмладака политичких партија Кровне организације младих Србије позала је данас на хитно санкционисање насиља младих и над младима у Србији, отпочињање борбе против насиља и најстроже осуђује како насилничко понашање, тако и толеранцију истог у нашем друштву.

- Стопа насиља међу младима је алармантно висока. Без обзира на политичке разлике, борба против насиља је једно од питања које мора ујединити све друштвене актере. Неопходно је постићи широки друштвени консензус, сарадњу и заједнично деловање свих релевантних актера – како институција, тако и политичких партија и њихових подмладака, организација цивилног друштва и медија, сопштила је данас организација младих Србије.

Како се наводи у саопштењу без обзира на политичке разлике, борба против насиља је једно од питања које мора ујединити све друштвене актере. Неопходно је постићи широки друштвени консензус, сарадњу и заједнично деловање свих релевантних актера – како институција, тако и политичких партија и њихових подмладака, организација цивилног друштва и медија.

- Проблем насиља младих и над младима, а и у целом друштву је један од најважнијих проблема у Србији. Изградња културе мира и дијалога мора да буде један од примарних циљева образовања, а рад на превенцији насиља свакодневан, истиче се у саопштењу организације младих Србије.

13:21 И Николини родитељи на протесту, траже правду за свог сина

Родитељи и пријатељи трагично настрадалог Николе Албијанића токђе су присутни на протесту тражећи правду за свог сина.

Они су подсетили јавност на неразјашњено убиство у Нишу, које се догодило пре шест и по година, када је трагично настрадао студент Економског факултета Никола Албијанић.

- Ни после саслушања педесетак сведока, извештаја обдуцената и налаза вештака, још се не зна чија је рука и како у лето 2007. године из пиштоља марке „имп“ испалила смртоносни хитац у двадесетогодишњег студента из Ниша Николу Албијанића, поручују са родитељи.

Напомињу да ће сада ићи до краја, како би се изборили за истину и расветљавање злочина.

- Време је да се именују сви починиоци и њихови саучесници, доста је више ћутања, кажу они.

У ноћи, 29. јула 2007. године, студент Албијанић се у нишком насељу Бранко Бјегојевић затекао у групи младића на које је наишла Интервентна патрола полиције, која је била у потрази за једним возилом због нарушавања јавног реда и мира. Он је почео да бежи након чега се зачуо пуцањ.

Полицијска управа у Нишу саопштила је тада да полицајци нису употребили ватрено оружје, а да је Албијанић преминуо од повреда нанетих ватреним оружјем. Код њега је, према полицијском саопштењу, „затечен пиштољ“ за који није имао дозволу. По полицијском објашњењу, током бекства Албијанића дошло је до испаљења метка из пиштоља који се налазио у његовој торбици и том приликом је младић задобио смртоносне повреде.

Налаз вештака балистичара искључује могућност да је Никола сам себе нехатно смртно ранио, или да је пиштољ за који се тврди да се налазио у његовој торбици сам опалио.

Вештак је у налазу истакао да је немогуће да тај тип пиштоља сам од себе опали, нити да је могуће да се активира руком без отварања торбице. Поред тога, у налазу Завода за судску медицину стоји да су методом парафинске рукавице утврдили да на Николиним рукама није било барутних честица.

13:35 Синиша: Мој син није монструм!

Синиша Стевановић, отац Димитрија Стевановића (20) из Ниша који се сумњичи за свирепо убиство, каже за ''Новости'' да његов син треба да одговара за све што је учинио, али да је реч „монструм“ прејака и да треба сачекати крај истраге.

Иначе, Синиша Стевановић је власник нишке фирме ''СИГНАЛИЗАЦИЈА-СДМ ДОО НИШ'' која се бави изградњом путева и аутопутева.

13:54 Протест испред градске куће и полиције

Велики број грађана упутио се у протесну шетњу најпре испред градске куће, тачније канцеларије градоначелника Ниша Зорана Перишића, а потом и до зграде полицијске управе у Нишу. Грађанима се како јавља наш новинар са лица места нико из градске куће, али ни из полицијске управе у Нишу није обратио.

14:09 Мајка ухапшеног порески инспектор!

Како наш новинар јавља са лица места на протесту се од великог броја револтираних грађана могло чути да мајка Димитрија Стевановића (20) из Ниша који се сумњичи за свирепо убиство ради као порески инспектор у том граду.

14:36 Протести подршке у Новом Саду и Београду

Истовремено, грађани су се данас како јављају наши дописници окупили и у Новом Саду и Београду, солидарни у осуди убиства младића из Ниша.

14:40 Зауставити насиље и уклонити претње са улица

На Тргу краља Милана у Нишу грађани си послали поруку да се мора зауставити насиље и да се претње морају уклонити са улица.

Грађани Ниша испунили су централни градски трг, а на скупу је речено да су окупљања почела због убиства студента медицине Вука Стоиљковића (22) у парку Свети Сава и да су прерасла у протест против насиља са захтевом да се крене у обрачун са узроцима тог насиља не само у Нишу већ и целој Србији.

На скупу су говорили чланови Дебатног клуба Гимназије "Светозар Марковић" где као професор ради мајка убијеног младића, његова девојка, његов ујак и професори те школе.

14:45  И наредних дана се настављају окупљања

Окупљени грађани су након протесне шетње до градске куће, суда и полиције најавиле да ће наставити са окупљањима и пратећењем свега што предузимају надлежни органи у расветљавању овог трагичног догађаја.Колона се након супа упутила према Парку Светог Саве до Цркве Светог Цара Константина и Царице Јелене, где је млади Вук на свиреп начин убијен, грађани су на том месту упалили свеће и одлаи почаст где су данашњи скуп и завршили.

Погледајте ВИДЕО прилог са протеста:

 

Протест поводом убиства Вука С


#   полиција   убиство   Бора Станковић   протест   Свети Сава   Вук Стоиљковић   Полицијска управа   уживо   Светозар Марковић   насилничко понашање   порески инспектор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима