Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uživo sa protesta: Digao se ceo Niš protiv koljača - FOTO

rssBookmark and Share

15.02.2014. JužnaSrbija.Info

Pratite sa nama situaciju iz Niša iz minuta u minut

Uživo sa protesta: Digao se ceo Niš protiv koljača - FOTO

12:10 Niš: Počeo protest protiv nasilja

Veliki broj građana Niša u 12.00 sati počeo je mirno okupljanje u samom centru tog grada, zbog svirepog ubistva studenta medicine Vuka Stojiljkovića.

Na fotografiji možete videti kolone građana koji i dalje pritižu.

12:17 Građani i dalje masovno pristižuna protest

Građani i dalje pristižu, a skup obezbeđuje nekoliko pripadnika niške policije

12:20 Protest podrške u NS: Ne dozvolimo da se ovakve stvari više ikada dese

Na Trgu slobode u Novom sadu u 12 časova počeo je protest pod nazivom „Za Vuka i Vladislavu“ organizatori kažu da je to protest solidarnosti građanima Niša u borbi za pravdu.

- Ne dozvolimo da ubice šetaju slobodno, ne dozvolimo da korumpirano sudstvo ponovo bude blagonaklono prema kriminalcima, a povrh svega ne dozvolimo da se ovakve stvari više ikada dese“, ističu oni.

12:34 Građani Niša: Uhapsite i saučesnika

Čuju se povici građana Niša koji se, kako kažu, ptaju zašto i drugi saučesnik u ovom svirepom ubistvu nije uhapšen. Policija obezbjeđuje skup i nema nikakvih problema.

12:41 Veliki broj mladih na protestu

Na protestu je primetan veliki broj mladih iz Niša, ali okolnih gradova i opština. Takođe prisutan je veliki broj Vukovih kolega sa medicinskog fakulteta i drugova i drugarica iz Gimnazije ''Bora Stanković''.

12:52 Mladi Srbije: Stopa nasilja među mladima je alarmantno visoka

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) uz podršku Saveta podmladaka političkih partija Krovne organizacije mladih Srbije pozala je danas na hitno sankcionisanje nasilja mladih i nad mladima u Srbiji, otpočinjanje borbe protiv nasilja i najstrože osuđuje kako nasilničko ponašanje, tako i toleranciju istog u našem društvu.

- Stopa nasilja među mladima je alarmantno visoka. Bez obzira na političke razlike, borba protiv nasilja je jedno od pitanja koje mora ujediniti sve društvene aktere. Neophodno je postići široki društveni konsenzus, saradnju i zajednično delovanje svih relevantnih aktera – kako institucija, tako i političkih partija i njihovih podmladaka, organizacija civilnog društva i medija, sopštila je danas organizacija mladih Srbije.

Kako se navodi u saopštenju bez obzira na političke razlike, borba protiv nasilja je jedno od pitanja koje mora ujediniti sve društvene aktere. Neophodno je postići široki društveni konsenzus, saradnju i zajednično delovanje svih relevantnih aktera – kako institucija, tako i političkih partija i njihovih podmladaka, organizacija civilnog društva i medija.

- Problem nasilja mladih i nad mladima, a i u celom društvu je jedan od najvažnijih problema u Srbiji. Izgradnja kulture mira i dijaloga mora da bude jedan od primarnih ciljeva obrazovanja, a rad na prevenciji nasilja svakodnevan, ističe se u saopštenju organizacije mladih Srbije.

13:21 I Nikolini roditelji na protestu, traže pravdu za svog sina

Roditelji i prijatelji tragično nastradalog Nikole Albijanića tokđe su prisutni na protestu tražeći pravdu za svog sina.

Oni su podsetili javnost na nerazjašnjeno ubistvo u Nišu, koje se dogodilo pre šest i po godina, kada je tragično nastradao student Ekonomskog fakulteta Nikola Albijanić.

- Ni posle saslušanja pedesetak svedoka, izveštaja obducenata i nalaza veštaka, još se ne zna čija je ruka i kako u leto 2007. godine iz pištolja marke „imp“ ispalila smrtonosni hitac u dvadesetogodišnjeg studenta iz Niša Nikolu Albijanića, poručuju sa roditelji.

Napominju da će sada ići do kraja, kako bi se izborili za istinu i rasvetljavanje zločina.

- Vreme je da se imenuju svi počinioci i njihovi saučesnici, dosta je više ćutanja, kažu oni.

U noći, 29. jula 2007. godine, student Albijanić se u niškom naselju Branko Bjegojević zatekao u grupi mladića na koje je naišla Interventna patrola policije, koja je bila u potrazi za jednim vozilom zbog narušavanja javnog reda i mira. On je počeo da beži nakon čega se začuo pucanj.

Policijska uprava u Nišu saopštila je tada da policajci nisu upotrebili vatreno oružje, a da je Albijanić preminuo od povreda nanetih vatrenim oružjem. Kod njega je, prema policijskom saopštenju, „zatečen pištolj“ za koji nije imao dozvolu. Po policijskom objašnjenju, tokom bekstva Albijanića došlo je do ispaljenja metka iz pištolja koji se nalazio u njegovoj torbici i tom prilikom je mladić zadobio smrtonosne povrede.

Nalaz veštaka balističara isključuje mogućnost da je Nikola sam sebe nehatno smrtno ranio, ili da je pištolj za koji se tvrdi da se nalazio u njegovoj torbici sam opalio.

Veštak je u nalazu istakao da je nemoguće da taj tip pištolja sam od sebe opali, niti da je moguće da se aktivira rukom bez otvaranja torbice. Pored toga, u nalazu Zavoda za sudsku medicinu stoji da su metodom parafinske rukavice utvrdili da na Nikolinim rukama nije bilo barutnih čestica.

13:35 Siniša: Moj sin nije monstrum!

Siniša Stevanović, otac Dimitrija Stevanovića (20) iz Niša koji se sumnjiči za svirepo ubistvo, kaže za ''Novosti'' da njegov sin treba da odgovara za sve što je učinio, ali da je reč „monstrum“ prejaka i da treba sačekati kraj istrage.

Inače, Siniša Stevanović je vlasnik niške firme ''SIGNALIZACIJA-SDM DOO NIŠ'' koja se bavi izgradnjom puteva i autoputeva.

13:54 Protest ispred gradske kuće i policije

Veliki broj građana uputio se u protesnu šetnju najpre ispred gradske kuće, tačnije kancelarije gradonačelnika Niša Zorana Perišića, a potom i do zgrade policijske uprave u Nišu. Građanima se kako javlja naš novinar sa lica mesta niko iz gradske kuće, ali ni iz policijske uprave u Nišu nije obratio.

14:09 Majka uhapšenog poreski inspektor!

Kako naš novinar javlja sa lica mesta na protestu se od velikog broja revoltiranih građana moglo čuti da majka Dimitrija Stevanovića (20) iz Niša koji se sumnjiči za svirepo ubistvo radi kao poreski inspektor u tom gradu.

14:36 Protesti podrške u Novom Sadu i Beogradu

Istovremeno, građani su se danas kako javljaju naši dopisnici okupili i u Novom Sadu i Beogradu, solidarni u osudi ubistva mladića iz Niša.

14:40 Zaustaviti nasilje i ukloniti pretnje sa ulica

Na Trgu kralja Milana u Nišu građani si poslali poruku da se mora zaustaviti nasilje i da se pretnje moraju ukloniti sa ulica.

Građani Niša ispunili su centralni gradski trg, a na skupu je rečeno da su okupljanja počela zbog ubistva studenta medicine Vuka Stoiljkovića (22) u parku Sveti Sava i da su prerasla u protest protiv nasilja sa zahtevom da se krene u obračun sa uzrocima tog nasilja ne samo u Nišu već i celoj Srbiji.

Na skupu su govorili članovi Debatnog kluba Gimnazije "Svetozar Marković" gde kao profesor radi majka ubijenog mladića, njegova devojka, njegov ujak i profesori te škole.

14:45  I narednih dana se nastavljaju okupljanja

Okupljeni građani su nakon protesne šetnje do gradske kuće, suda i policije najavile da će nastaviti sa okupljanjima i pratećenjem svega što preduzimaju nadležni organi u rasvetljavanju ovog tragičnog događaja.Kolona se nakon supa uputila prema Parku Svetog Save do Crkve Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene, gde je mladi Vuk na svirep način ubijen, građani su na tom mestu upalili sveće i odlai počast gde su današnji skup i završili.

Pogledajte VIDEO prilog sa protesta:

 

Protest povodom ubistva Vuka S


#   policija   ubistvo   Bora Stanković   protest   Sveti Sava   Vuk Stoiljković   Policijska uprava   uživo   Svetozar Marković   nasilničko ponašanje   poreski inspektor
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima