Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Никад се више неће поновити агресија на коју нећемо имати одговор

rssBookmark and Share

Грделичка клисура 24.03.2017. Јужна Србија Инфо

Премијер Србије Александар Вучић предводио је данас централну државну церемонију поводом обележавања годишњице Дана сећања на страдале у НАТО агресији код Железничког моста са спомен-обележјем у Грделичкој клисури.

Фото: ВРС
Фото: ВРС

Вучић је, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком и породицама страдалих у Грделичкој клисури 1999. године, положио венац и одао почаст свим жртвама страдалим у НАТО агресији.

Он је том приликом истакао да је на данашњи дан почела најбруталнија агресија у историји људске цивилизације и ужасан поход највеће војне алијансе свих времена на малу, али читавим својим постојањем велику земљу.

Сачували смо понос и достојанство српског срца, једна мала земља остала је непокорена и данас, јасније него икада, кличе слободи и постаје све јача, поручио је премијер.

Србија, како је нагласио, неће тражити да буде део алијансе која је разарала нашу земљу и убијала децу, нити ће бити део неке друге алијансе.

Наша земља више никада неће страдати на начин као што је страдала 1999. године. Никада се више неће поновити агресија на коју нећемо имати јасан, снажан и победнички одговор, нагласио је Вучић.

Влада тежи ка томе да односи са НАТО буду пристојни, да сачувамо животе људи на Косову и да будемо своји на своме, навео је он и нагласио да никоме нећемо дозволити да дирне у слободарски дух нашег народа, јер су мир и слобода наши идеали.

Више пута сам говорио о томе да је Србија снажнија него што је била и да ће бити још јача, из дана у дан, као и да се неће поновити "Бљесак" и "Олуја", а ни агресија на нашу земљу, поновио је премијер.

Он је, истакавши да никада нећемо заборавити оне који су дали своје животе за Србију, напоменуо да се данас у Србији рађа 227 деце сваког дана, који ће за 18 година постати пунолетни и поносни на генерацију која је бранила своју земљу.

Према његовим речима, пре 18 година је почео трагичан рат у којем је 19 земаља имало потребу да покаже да је богатије и јаче од наше мале, али поносне земље.

Том приликом је, како је прецизирао, бачено три килограма бомби по становнику Србије, више од 1.150 авиона са 30.000 налета нас је бомбардовало, а за то је, према њиховим прорачунима, потрошено онолико новца колико је било довољно да се прехрани 80 милиона људи.

Претрпели смо штету од приближно 130 милијарди долара, што је више и од оне у Другом светском рату, док је за три месеца бомбардовања погинуло 2.000 цивила и више од 1.000 војника и полицајаца, прецизирао је Вучић.

Пре 18 година, 24. марта 1999. године, авиони НАТО војног савеза почели су операцију бомбардовања Србије, први пут од настанка Алијансе без сагласности Савета безбедности УН. 

У ваздушним ударима, који су трајали наредних 78 дана, живот је изгубило најмање 2.500 људи.

Путнички воз у Грделичкој клисури, у којем су били цивили, нападнут је 12. априла 1999. године, а идентификовано је 15 погинулих цивила, међу којима је било и деце.

У НАТО бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга.

Оштећено је и 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено. Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду.

Током агресије извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је приближно 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона, а употребљена је и забрањена муниција са осиромашеним уранијумом.


#   Александар Вучић   Грделичка клисура   Влада Републике Србије   годишњица   НАТО бомбардовање   спомен обележје   Милорад Додик
@avucic @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима