Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Nikad se više neće ponoviti agresija na koju nećemo imati odgovor

rssBookmark and Share

Grdelička klisura 24.03.2017. Južna Srbija Info

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predvodio je danas centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji kod Železničkog mosta sa spomen-obeležjem u Grdeličkoj klisuri.

Foto: VRS
Foto: VRS

Vučić je, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i porodicama stradalih u Grdeličkoj klisuri 1999. godine, položio venac i odao počast svim žrtvama stradalim u NATO agresiji.

On je tom prilikom istakao da je na današnji dan počela najbrutalnija agresija u istoriji ljudske civilizacije i užasan pohod najveće vojne alijanse svih vremena na malu, ali čitavim svojim postojanjem veliku zemlju.

Sačuvali smo ponos i dostojanstvo srpskog srca, jedna mala zemlja ostala je nepokorena i danas, jasnije nego ikada, kliče slobodi i postaje sve jača, poručio je premijer.

Srbija, kako je naglasio, neće tražiti da bude deo alijanse koja je razarala našu zemlju i ubijala decu, niti će biti deo neke druge alijanse.

Naša zemlja više nikada neće stradati na način kao što je stradala 1999. godine. Nikada se više neće ponoviti agresija na koju nećemo imati jasan, snažan i pobednički odgovor, naglasio je Vučić.

Vlada teži ka tome da odnosi sa NATO budu pristojni, da sačuvamo živote ljudi na Kosovu i da budemo svoji na svome, naveo je on i naglasio da nikome nećemo dozvoliti da dirne u slobodarski duh našeg naroda, jer su mir i sloboda naši ideali.

Više puta sam govorio o tome da je Srbija snažnija nego što je bila i da će biti još jača, iz dana u dan, kao i da se neće ponoviti "Bljesak" i "Oluja", a ni agresija na našu zemlju, ponovio je premijer.

On je, istakavši da nikada nećemo zaboraviti one koji su dali svoje živote za Srbiju, napomenuo da se danas u Srbiji rađa 227 dece svakog dana, koji će za 18 godina postati punoletni i ponosni na generaciju koja je branila svoju zemlju.

Prema njegovim rečima, pre 18 godina je počeo tragičan rat u kojem je 19 zemalja imalo potrebu da pokaže da je bogatije i jače od naše male, ali ponosne zemlje.

Tom prilikom je, kako je precizirao, bačeno tri kilograma bombi po stanovniku Srbije, više od 1.150 aviona sa 30.000 naleta nas je bombardovalo, a za to je, prema njihovim proračunima, potrošeno onoliko novca koliko je bilo dovoljno da se prehrani 80 miliona ljudi.

Pretrpeli smo štetu od približno 130 milijardi dolara, što je više i od one u Drugom svetskom ratu, dok je za tri meseca bombardovanja poginulo 2.000 civila i više od 1.000 vojnika i policajaca, precizirao je Vučić.

Pre 18 godina, 24. marta 1999. godine, avioni NATO vojnog saveza počeli su operaciju bombardovanja Srbije, prvi put od nastanka Alijanse bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN. 

U vazdušnim udarima, koji su trajali narednih 78 dana, život je izgubilo najmanje 2.500 ljudi.

Putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kojem su bili civili, napadnut je 12. aprila 1999. godine, a identifikovano je 15 poginulih civila, među kojima je bilo i dece.

U NATO bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu.

Tokom agresije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je približno 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona, a upotrebljena je i zabranjena municija sa osiromašenim uranijumom.


#   Aleksandar Vučić   Grdelička klisura   Vlada Republike Srbije   godišnjica   NATO bombardovanje   spomen obeležje   Milorad Dodik
@avucic @Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima