Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хиљаду свећа за страдале у НАТО бомбрадовању

rssBookmark and Share

Алексинац 25.03.2018. З.С. Јужна Србија Инфо

"НАТО 1999. године ударио на малу земљу поносног народа који је био крив што постоји и што чува само своје", рекао је председник Александар Вучић на централној државној церемонији у Алексинцу поводом 19 година од почетка НАТО бомбардовања.

Фото: М.М, Јужна Србија
Фото: М.М, Јужна Србија

Поред председника Вучића, церемонији обележавања годишњице НАТО агресије су присуствовали и председница владе Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министарка Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић и Нела Кубуровић, део дипломатског кора, представници Нишавског округа и локалних самоуправа, као и велики број грађана, њих око 6.000, који су, као и гости држали свеће у част погинулих у бомбардовању. 

Алексинац је бомбардован шест пута током 78 дана НАТО агресије 1999. године и том приликом је погинуло 11 особа.

Церемонија "Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било", почела је симболично, гашењем расвете и звуком сирене за ваздушну опасност. 

На главном тргу у Алексинцу окупио се велики број грађана, који су, као и гости, представници државних институција, Владе Србије и дипломатског кора држали свеће у част погинулих у бомбардовању. 

На почетку је, под диригентском палицом Бојана Суђића и хора РТС-а, изведен део Мокрањчевог опела, "Тебе појем".

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању присутнима рекао да се данас навршава пуних 19 година од најтежег времена за нашу земљу, од када је симбол неправде нанет народу који није ни слутио да ово може да га задеси. 

Ту кампању назвали су “Милосрдни анђео”, као да се то може подвести под било шта људско. Како се зове тај злочин? Шта данас да кажемо пошто су нам убили 2.500 људи у тачно толико напада. Један човек за један напад. Шта ја да кажем овде у Алексинцу који је више пута бомбардован. Да ли је неко постао каплар од наше крви?, рекао је председник Вучић.

Он је истакао да су широм Србије убијани људи са историјом, жељама, сновима и надом. 

Рекли су нам да је то борба против диктатуре, против лоших људи на власти. Када није више било лоших људи са власти, онда су протерали наш народ са Косова, а онда нас одвојили од Црне Горе, да би, из њиховог угла, одузели нам Косово. Други разлог да нам данас прете јесте то што не признајемо оно што они признају. Ми смо у праву, а они знају да нису у праву и да никада нису били у праву. Ова земља је убијана без дозволе Савета безбедности, први пут у историји, нагласио је он.

Председник Србије је навео да је жртава било у Алексинцу, Варварину, Београду, Новом Саду, Нишу и другим градовима Србије. 

Убијали су децу на ношама, старце по парковима. Данас су наше жртве за њих имагинарне. Зато је данас само један део дипломатског кора и хвала вам што осуђујете агресију. Ово је Србија, земља која има своје достојанство. Никада нећемо заборавити оне који су за своју земљу дали животе. Неће Србија бити понижена. Данас имамо једну карту у рукама на коју они који су нас убијали нису рачунали. Имамо право да кажемо шта су нам радили и шта нам данас раде. Имамо право да кажемо шта мислимо и кроз шта пролазимо. То право ћемо искористити до краја. Памтићемо имена свих који су нам страдалим, поручио је председник Србије. 

Вучић је напоменуо да је Србија сваког дана економски јача и моћнија.

Успели смо да се подигнемо из пепела, и само тражимо да будемо своји на своме и ништа више. Ми ћемо да наставимо да се боримо за компромис и да понављамо да нам је Србија лепа и да сваки дан напредује. Ово је наша домовина. Србију, драги пријатељи, више нико неће моћи да напада.


#   Алексинац   Александар Вучић   Нишавски округ   Зорана Михајловић   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   НАТО бомбардовање   председник Србије   Јадранка Јоксимовић   Милорад Додик   Нела Кубуровић
@avucic @Vlada_SR @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима