Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Скупштина Србије: Данас расправа о избору владе, прво експозе

Bookmark and Share

Београд 09.08.2016. Танјуг, Јужна србија Инфо

Скупштина Србиjе почеће данас у 14.00 сати посебну седницу о избору нове владе, коjа ће имати 19 министара, укључуjући и три министра без портфеља.

Фото: Тања Валич,  Танјуг
Фото: Тања Валич, Танјуг

Скупштина Србије почеће данас у 14.00 сати посебну седницу о избору нове владе, која ће имати 19 министара, укључујући и три министра без портфеља. 

Владу ће предводити СНС, три министарске функције заузеће коалициони партнери из СПС, док ће у влади бити и нестраначке личности. У новој влади коју је предложио мандатар Александар Вучић биће осам нових министара у односу на претходну, док ће седам министара из претходног састава остати без те функције. 

Председница парламента Маја Гојковић очекује садржајну и озбиљну расправу о новој влади, а њен избор до краја недеље. 

Представљање експозеа ће, према најави мандатара, трајати више сати, након чега ће бити отворена расправа о програму владе и избору њених чланова, а по њеном завршетку уследиће гласање.   

О избору владе у целини одлучује Скупштина Србије тајним гласањем, осим ако се не одлучи да се гласа јавно, прозивком, а Влада је изабрана већином гласова од укупног броја народних посланика.

Мандат владе тече од полагања заклетве пред Народном скупштином, која  гласи: 

"Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

После положене заклетве, председник и чланови Владе потписују текст заклетве и предају га председнику Народне скупштине.

Наводећи да за сада неће мењати законе о влади и министарствима, мандатар је најавио да ће говорити "онолико колико буде требало, а биће више сати", додајући да се за то веома марљиво и озбиљно спремао те да је уверен је "то наша обавеза због грађана".

Вучић каже да је планирао да стојећи, у знак поштовања према парламенту и грађанима, представи програм владе, при чему ће део читати, а део "говорити из главе". 

На питање шта ће учинити ако опозиција буде напустила седницу, каже да, ако неко хоће да напушта нека то чини, јер он не може нити хоће било кога да задржава.

"Нека они раде свој посао, нека се шетају где хоће, пред новинаре, у ресторану", навео је он, али и најавио да ће бити спреман да одговори на свако питање и примедбу, да се неће уплашити псовки, увреда, клевета, измишљотина, и да неће истрчавати напоље или да бежи од било кога.

"Сигуран сам да су много бољег физичког здравља од мене, али мало ко ће моћи да стоји и ради више", поручио је Вучић.

У Вучићевом кабинету ће, уколико буде изабран у парламенту, први потпредседник и министар спољних послова бити Ивица Дачић, потпредседник и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседница и министарка грађевине Зорана Михајловић и потпредседник и министар трговине Расим Љајић. 

У новој влади Александра Вучића министар финансија биће Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства Александар Антић, министарка правде Нела Кубуровић, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар просвете Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар рада Александар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министри без портфеља биће Јадранка Јоксимовић, Славица Ђукиц-Дејановић и Милан Кркобабић.


#   Београд   Вања Удовичић   Ивица Дачић   Александар Вучић   Небојша Стефановић   Маја Гојковић   Зорана Михајловић   Александар Вулин   Александар Антић   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   Расим Љајић   Златибор Лончар   Душан Вујовић   Јадранка Јоксимовић   Скупштина Србије   Зоран Ђорђевић   Милан Кркобабић   избори 2016   Горан Кнежевић   Младен Шарчевић   Нела Кубуровић   Бранислав Недимовић   Владан Вукосављевић
@DacicIvica @avucic @nesastefanovic @VulinAleksandar @Vlada_SR @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима