Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skupština Srbije: Danas rasprava o izboru vlade, prvo ekspoze

Bookmark and Share

Beograd 09.08.2016. Tanjug, Južna srbija Info

Skupština Srbije počeće danas u 14.00 sati posebnu sednicu o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja.

Foto: Tanja Valič,  Tanjug
Foto: Tanja Valič, Tanjug

Skupština Srbije počeće danas u 14.00 sati posebnu sednicu o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja. 

Vladu će predvoditi SNS, tri ministarske funkcije zauzeće koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti. U novoj vladi koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će sedam ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije. 

Predsednica parlamenta Maja Gojković očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedelje. 

Predstavljanje ekspozea će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslediće glasanje.   

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja  glasi: 

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

Navodeći da za sada neće menjati zakone o vladi i ministarstvima, mandatar je najavio da će govoriti "onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati", dodajući da se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao te da je uveren je "to naša obaveza zbog građana".

Vučić kaže da je planirao da stojeći, u znak poštovanja prema parlamentu i građanima, predstavi program vlade, pri čemu će deo čitati, a deo "govoriti iz glave". 

Na pitanje šta će učiniti ako opozicija bude napustila sednicu, kaže da, ako neko hoće da napušta neka to čini, jer on ne može niti hoće bilo koga da zadržava.

"Neka oni rade svoj posao, neka se šetaju gde hoće, pred novinare, u restoranu", naveo je on, ali i najavio da će biti spreman da odgovori na svako pitanje i primedbu, da se neće uplašiti psovki, uvreda, kleveta, izmišljotina, i da neće istrčavati napolje ili da beži od bilo koga.

"Siguran sam da su mnogo boljeg fizičkog zdravlja od mene, ali malo ko će moći da stoji i radi više", poručio je Vučić.

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić. 

U novoj vladi Aleksandra Vučića ministar finansija biće Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Komentara: 0


#   Beograd   Vanja Udovičić   Ivica Dačić   Aleksandar Vučić   Nebojša Stefanović   Maja Gojković   Zorana Mihajlović   Aleksandar Vulin   Aleksandar Antić   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   Rasim Ljajić   Zlatibor Lončar   Dušan Vujović   Jadranka Joksimović   Skupština Srbije   Zoran Đorđević   Milan Krkobabić   izbori 2016   Goran Knežević   Mladen Šarčević   Nela Kuburović   Branislav Nedimović   Vladan Vukosavljević
@DacicIvica @avucic @nesastefanovic @VulinAleksandar @Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima