Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић о ситуацији на северу Косова: КФОР намерно обмањивао јавност

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 23.11.2018. РТС, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Због упада РОСУ и хапшења Срба у северном делу Косовске Митровице, председник Александар Вучић састао се одвојено са амбасадорима Русије и Кине, Александром Чепурином и Ли Манчангом.
Србија нема више разлога да има поверења у мисију Кфора, односно НАТО-а на Косову и Метохији, јер се показало да је све што су говорили о кретању јединица РОСУ – измишљотина, рекао је Вучић.

Фото: ПРЕС служба председника Србије
Фото: ПРЕС служба председника Србије

Генерални секретар председника Никола Селаковић рекао је за РТС да се Вучић данас неће састати са другим амбасадорима. 

Председник Вучић и премијерка Ана Брнабић обавестили су амбасадора Кине о најновијем развоју ситуације, после јутрошњег упада јединица РОСУ у Северну Митровицу.

Вучић и премијерка су замолили амбасадора Лија да пренесе кинеском руководству да Србија никад није била у тежој ситуацији, упркос својим сталним позивима на мир и стабилност, уз озбиљан и одговоран приступ решавању свих проблема.

"Упад јединица РОСУ у Северну Митровицу показао је да су снаге Кфора, односно НАТО, намерно обмањивале свеукупну јавност и данас је свима јасно по чијем налогу и у спрези са којим силама су представници НАТО-а лагали", рекао је председник Вучић.

Председница Владе рекла је, поводом увођења такси на српску робу, за које очекује реакцију Европске уније, јер је реч о кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању, као и Цефта споразума, да је то питање и за Уједињене нације, јер је Унмик један од потписника, и да у том смислу очекује подршку Кине у најважнијој светској организацији.

Амбасадор Ли је рекао да Кина одлично разуме шта се дешава на Косову и Метохији и да је то већ познати сценарио напада на интегритет Србије.

Кинески амбасадор је истакао да ће председник Си у току дана бити о свему обавештен и да Србија може да рачуна на подршку Кине.

Вучић захвалио Чепурину

Председник Вучић и премијерка Брнабић су захвалили амбасадору Чепурину што Русија разуме шта се тачно дешава на Косову и Метохији и колико су угрожени мир и стабилност у целом региону.

Председник Вучић је нагласио да је реч о до сада најснажнијем покушају угрожавања опстанка Срба на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да ће Србија и у постојећој ситуацији наставити да се понаша озбиљно и одговорно, али и да нема више разлога да има поверења у мисију Кфора, односно НАТО-а на Косову и Метохији, јер се показало да је све што су говорили о кретању јединица РОСУ – измишљотина.

Амбасадор Чепурин је истакао да руско руководство с пажњом прати развој ситуације, што се види и из саопштења Министарства спољних послова Руске Федерације, и да верује да ће Србија, као озбиљна држава, умети да се одговорно носи са провокацијама и претњом конфронтацијама.

Председник је јутрос имао и састанак са шефовима Војске и полиције и командантима свих специјалних јединица војске и полиције, након упада РОСУ на север Косова и хапшења четворице Срба.


#   Александар Вучић   Косово и Метохија   протест   Албанци   Косовска Митровица   Александар Чепурин   Ана Брнабић   Русија   КФОР   Кина   Никола Селаковић   седница Владе   Уједињене нације   Ли Манчанг
@avucic @anabrnabic @selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима