Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ко говори истину: Вулин каже "Јура" је кажњена, из компаније демантују!?

rssBookmark and Share

Ниш 25.07.2016. Инсајдер, Јужна Србија Инфо

Само неколико месеци раније министар Вулин је одбио да говори о положају радника у Јуриним фабрикама за Инсајдер.

Ко говори истину: Вулин каже "Јура" је кажњена, из компаније демантују!?

Податке о резултатима спроведених инспекцијских надзора у овој јужнокорејској компанији, Министарство рада нам је доставило почетком јуна, након месец дана чекања и тек након што је компанија Јура за Инсајдер потврдила да је Инспекторату рада 2013. године донирала два аутомобила.

Уместо одговора на питање да ли је после донације два возила могуће да Инспекторат за рад професионално контролише да ли компанија Јура поштује права радника, из Министарства рада су нам доставили податке о повећаном броју инспекција у Јури. Како су тада навели, Инспекција је код овог послодавца извршила укупно 24 надзора, од чега је 17 надзора спроведено у последње две године.

У том одговору, Министарство рада је навело да су приликом вршења инспекцијских надзора у Јури утврђене неправилности које се односе, између осталог, на то да уговори о раду нису садржали новчани износ основне зараде, да није утврђен распоред радног времена у оквиру радне недеље, да нису донете одлуке о коришћењу паузе у току рада, да запосленима који се налазе на породиљском одсуству ради неге детета нису уручени обрачуни накнаде зараде за породиљско одсуство, те да се не води евиденција зараде. Утврђени су и пропусти у погледу процене ризика за одређена радна места, оспособљености радника за безбедан рад и пружање прве помоћи.

О повећању броја инспекција у Јури данас је говорио и министар Вулин који је навео да су инспекције упућиване у Јуру углавном по пријави радника и то оних који нису више у радном односу. Такође је навео да је Јура за утврђене неправилности кажњена.

С друге стране, у интервјуу Инсајдеру емитованом у емисији "Инсајдер у Јури" (снимак емисије на крају текста), директори ове компаније су негирали да су икада санкционисани због непоштовања радничких права. Према њиховим речима, кажњени су само у погледу финансијских пропуста начињених због честог мењања финансијских правила пословања.

Подсетимо, после вишегодишњег ћутања на оптужбе у медијима о кршењу радничких права, руководство Јуре је пристало да за Инсајдер говори о пословању у Србији. У емисији “Инсајдер без ограничења” емитованој средином јуна, Намјин Хои, директор Јура Корпорације и његов заменик Јонго Нам, одбацили су оптужбе да се у њиховим фабрикама малтретирају радници, износећи тврдње да их нико од новинара пре нас није контактирао као и да се против Јуре води “медијска хајка” која може довести у питање опстанак њихових фабрика.

insajder.net

Коментара: 0


#   Ниш   Лесковац   Јура   радна места   Министарство рада   инсајдер портал
@Insajder_net @


 


[ Додај коментар ]