Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ничу тунели на најтежој траси Коридора 10

rssBookmark and Share

Пирот 23.04.2016. РТС

Један од најзахтевнијих послова на Коридору 10 кроз Србију је изградња тунела. На деоници од Ниша ка истоку и југу има их седам. Ти послови поверени су страним компанијама које су за подизвођаче ангажовале српске фирме. На појединим деоницама ради се и ноћу.

Ничу тунели на најтежој траси Коридора 10

За раднике који су градили тунеле на Коридору 10 грађевинска сезона трајала је целе године. Грци су завшили свој део посла код Димитровграда, а Чеси испод Суве планине, радове на две тунелске цеви приводе крају.

"Четири године како су овде почели да раде. Савим су коректни. Наши људи раде овде, а има их из Ниша, Алексинца, Сокобање, Ражња. Задовљни смо исплатом", каже шеф градилишта "Минекс Геотехнике", Ненад Ђуров.

Следи тендер за опремање тунела најсавременијом опремом по стандардима ЕУ, за шта је из кредита Светске банке планирано 12 милиона евра.

Душан Мијук, шеф трасе "Исток" наводи да је у плану изградња Оперативно-техничког центра из ког ће се управљати системима за заштиту од пожара, вентилацију, светлосну сигнализацију, контролу саобраћаја.

У "Коридорима Србије" кажу да су после две године разрешени имовински односи у Грделичкој клисури, па ће на јужној траси ауто-пута, коју гради седам страних компанија у сезони бити око 1.000 радника.

Јужни крак Коридора 10 пролази кроз Грделички клисуру за коју стручњаци тврде да је најтежа за изградњу ауто-пута у Србији. Овде се налазе и два тунела од којих је Манајле, са 1.800 метара најдужи у Србији.

Помоћник директора Коридора Србије Милован Бекрић напомиње да је специфичност клисуре као геогрфаског дела кроз који пролази пут узак простор на коме се већ налазе међународна пруга, река Јужна Морава и магистрални пут.

"У све то треба да се уклопи и аутопут који градимо", истиче Бекрић.

Најатрактивнија деоница коридора за возаче, али и студенте архитектуре и грађевинарства биће, како тврде стручњаци, део трасе ка Македонији. На деоници дугој 74 километра, осим најдужих тунела биће и вијадукта, галерија и тридесетак мостова. Онај најдужи, преко међународне пруге, магистралног пута и реке налазиће се код Владичиног Хана.

Драгана Сотировски

video...

Коментара: 0


#   Пирот   Алексинац   Сокобања   Владичин Хан   саобраћај   Ражањ   Димитровград   Драгана Сотировски   Јужна Морава   тунел   Грделица   коридор 10   Манајле
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима