Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка пивара пред тужилаштвом и полицијом

rssBookmark and Share

29.09.2015. Политика

Београдска компанија „Лус инвестмент“ поднела кривичне пријаве против стечајног управника и нотара који је оверио купопродајни уговор са српско-бугарском фирмом „Капитални пројекти“.

Фото. Т.Тодотовић
Фото. Т.Тодотовић

Сумњама у корупцију и незаконито спроведен поступак продаје Нишке пиваре у стечају бавиће се полиција и тужилаштво. Београдска компанија „Лус инвестмент“, један од заинтересованих купаца, поднела је кривичне пријаве против стечајног управника Љубомира Костића и нотара који је оверио купопродајни уговор са српско-бугарским предузећем „Капитални пројекти“.

Привредни суд у Нишу, на захтев правних заступника „Лус инвестмента“, већ је донео привремену меру о стопирању продаје Нишке пиваре, коју је 3. августа ове године купила мешовита српско-бугарска фирма са седиштем у Нишу.

Решењем Привредног суда, новом власнику, који је понудио 130.010.000 динара и тако „купио“ ово нишко предузеће, забрањене су све активности у вези с Нишком пиваром. Како је наведено, привремена мера је донета јер постоји опасност од отуђења имовине, умањења њене вредности и располагања на начин који би могао да утиче да се та вредност угрози.

Подношење кривичних пријава,др Данило Николић, доскорашњи државни секретар у Министарству правде Србије и заступник компаније из Београда у овом процесу, објашњава:

– У пријави тужилаштву наглашено је да постоји основана сумња да стечајни управник у Нишкој пивари није поштовао етичке стандарде за начин спровођења непосредне погодбе приликом продаје пиваре и да није савесно обавио посао. Просто речено, стечајни управник својим поступањем није заштитио интересе државе Србије и стечајних дужника, јер није омогућио да оба учесника у поступку купопродаје присуствују непосредној погодби, самим тим за једног од учесника поступка компанији „Лус инвестмент“ није обезбедио услове равноправног учешћа на лицитацији.

Друга пријава, према Николићевим речима, поднета је против нотара који је „оверио купопродајни уговор не поштујући законску процедуру“.

– Нотар је извршио оверу уговора иако се нису стекли услови за то. Он није могао да овери уговор без одлуке стечајног судије и без утврђивања висине понуде другог купца, имајући у виду да је била лицитациона продаја. То је веома озбиљан пропуст – истиче Николић. Да је поступак спроведен по закону, наводи Николић, не би било ни коруптивних сумњи у савестан рад, а управо су сумње створиле основ за тужбу Привредном суду за поништење уговора, што је и прихваћено, а касније и за кривичне пријаве полицији и тужилаштву.

Српско-бугарска фирма „Капитални пројекти“ првобитно је понудила за куповину Нишке пиваре милион евра, тј. 120 милиона динара. Компанија из Београда понудила је десет милиона више – 130 милиона динара. Пред одлучивање, првих дана августа, истичу у „Лус инвестменту“ омогућено је да мешовита фирма промени понуду на 130.010.000 динара, што је само десет хиљада динара више од понуде београдске компаније, а што је Одбор поверилаца Нишке пиваре на предлог стечајног управника прихватио…

После седам неуспелих лицитација (од септембра прошле до јуна ове године), Одбор поверилаца одлучио је да Нишка пивара, чија је почетна цена била 400 милиона, може да се прода најниже за 169 милиона динара!

Коментара: 0


#   полиција   кривична пријава   Нишка пивара   продаја   корупција   Привредни суд   стечајни управник   државни секретар   Капитални пројекти   Лус инвестмент   кривичне пријаве   Данило Николић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима