Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нова улагања у Алексинцу

rssBookmark and Share

Лесковац 13.01.2011. РТС

Немачка компанија "Грамер", која производи пресвлаке за аутомобиле, отвара у Алексинцу 211 нових радних места. Уговор о другој фази инвестирања компаније у Србији вредан је милион и 70 хиљада евра.

Нова улагања у Алексинцу

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић потписао је са немачком компанијом "Грамер" уговор о другој фази инвестирања те компаније у Србији, који предвиђа додатно улагање од 1,07 милиона евра и запошљавање нових 211 радника.

"Грамер" је специјализован за развој и производњу делова за аутомобилски ентеријер, као и седишта за путничка и друга моторна возила.

Компанија "Грамер" донела је одлуку да прошири своје капацитете у Алексинцу, зашта јој је Министарство економије, преко Агенције за страна улагања и промоцију извоза, кроз Програм финансијске подршке инвеститорима, одобрило 4.000 евра по новом радном месту, односно укупно 844.000 евра.

"Министарство економије има два циља - први циљ је да људи у Србији добију што више посла, а други да се подстиче производња за извоз", рекао је Динкић после потписивања уговора.

Динкић је рекао да је компанија "Грамер", због све већих поруџбина које има са европског тржишта, одлучила да прошири капацитете и нагласио да се ове године очекује да извоз те компаније достигне пет милиона евра, што је 25 одсто више него прошле године.

Препоруке "Фијату"

Динкић очекује да ће у наредном периоду делегација "Фијата" посетити "Грамер" и најавио да ће препоручити "Фијату" да у свој нови модел уграђује производе "Грамера".

Министар је нагласио да је "Грамер" водећа светска компанија и да се показао као добар инвеститор у Србији, па ће због тога овога пута добити дупло већи подстицај по новоотвореном радном месту, него пре четири године, када је "Грамер" дошао у Алексинац.

Динкић је рекао да ће ове године бити уложени напори да што више инвеститора дође у крајеве Србије где је ситуација најтежа у погледу незапослености и нагласио да се од инвеститора као што је "Грамер" очекује да уз адекватно улагање подижу и плате запослених.

Он је оценио да "Грамер" овим улагањем није рекао последњу реч и да ће у наредном периоду, нарочито ако потпише уговор са "Фијатом", бити потребно да се изгради још једна фабрика.


"Грамер" у халама "Мораве"

Динкић је подсетио да је "Грамер" отворио своју фабрику у некадашњим производним халама предузећа "Морава", која је запошљавала 1.200 радника, и да се "Грамер" са планираним запошљавањем око 700 радника полако приближава том броју.

Тренутно "Грамер" запошљава 515 радника, а ово је други пут да та компанија аплицира код "Сиепе" за подстицаје за инвеститоре. Први пут је у новембру 2007. године овој компанији одобрено 2.000 евра за 509 радника, уз улагање од 3,8 милиона евра.

Инвестициони пројекат подразумева адаптацију објекта, модернизацију инфраструктуре и куповину опреме потребне за увећање производње и складиштење материјала и готових производа који ће се уграђивати у нове моделе возила "аудија", "фолксвагена", "шкоде", "опела", "форда" и "тојоте". Главно извозно тржиште је Европска унија.

Немачка компанија "Грамер" основана је 1880. године и спада у "глобалне играче" у аутомобилској индустрији, послујући на четири континента са укупно 25 компанија и са више од 30 производних и дистрибутвних центара у 17 земаља. Широм света у овом предузећу ради 7.750 радника.

Коментара: 0


#   Лесковац   Врање   Алексинац   Бујановац   Владичин Хан   Сурдулица   Грамер   Млађан Динкић   компанија   улагања   Министарство економије   страна улагања
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима