Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova ulaganja u Aleksincu

rssBookmark and Share

Leskovac 13.01.2011. RTS

Nemačka kompanija "Gramer", koja proizvodi presvlake za automobile, otvara u Aleksincu 211 novih radnih mesta. Ugovor o drugoj fazi investiranja kompanije u Srbiji vredan je milion i 70 hiljada evra.

Nova ulaganja u Aleksincu

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je sa nemačkom kompanijom "Gramer" ugovor o drugoj fazi investiranja te kompanije u Srbiji, koji predviđa dodatno ulaganje od 1,07 miliona evra i zapošljavanje novih 211 radnika.

"Gramer" je specijalizovan za razvoj i proizvodnju delova za automobilski enterijer, kao i sedišta za putnička i druga motorna vozila.

Kompanija "Gramer" donela je odluku da proširi svoje kapacitete u Aleksincu, zašta joj je Ministarstvo ekonomije, preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, kroz Program finansijske podrške investitorima, odobrilo 4.000 evra po novom radnom mestu, odnosno ukupno 844.000 evra.

"Ministarstvo ekonomije ima dva cilja - prvi cilj je da ljudi u Srbiji dobiju što više posla, a drugi da se podstiče proizvodnja za izvoz", rekao je Dinkić posle potpisivanja ugovora.

Dinkić je rekao da je kompanija "Gramer", zbog sve većih porudžbina koje ima sa evropskog tržišta, odlučila da proširi kapacitete i naglasio da se ove godine očekuje da izvoz te kompanije dostigne pet miliona evra, što je 25 odsto više nego prošle godine.

Preporuke "Fijatu"

Dinkić očekuje da će u narednom periodu delegacija "Fijata" posetiti "Gramer" i najavio da će preporučiti "Fijatu" da u svoj novi model ugrađuje proizvode "Gramera".

Ministar je naglasio da je "Gramer" vodeća svetska kompanija i da se pokazao kao dobar investitor u Srbiji, pa će zbog toga ovoga puta dobiti duplo veći podsticaj po novootvorenom radnom mestu, nego pre četiri godine, kada je "Gramer" došao u Aleksinac.

Dinkić je rekao da će ove godine biti uloženi napori da što više investitora dođe u krajeve Srbije gde je situacija najteža u pogledu nezaposlenosti i naglasio da se od investitora kao što je "Gramer" očekuje da uz adekvatno ulaganje podižu i plate zaposlenih.

On je ocenio da "Gramer" ovim ulaganjem nije rekao poslednju reč i da će u narednom periodu, naročito ako potpiše ugovor sa "Fijatom", biti potrebno da se izgradi još jedna fabrika.


"Gramer" u halama "Morave"

Dinkić je podsetio da je "Gramer" otvorio svoju fabriku u nekadašnjim proizvodnim halama preduzeća "Morava", koja je zapošljavala 1.200 radnika, i da se "Gramer" sa planiranim zapošljavanjem oko 700 radnika polako približava tom broju.

Trenutno "Gramer" zapošljava 515 radnika, a ovo je drugi put da ta kompanija aplicira kod "Siepe" za podsticaje za investitore. Prvi put je u novembru 2007. godine ovoj kompaniji odobreno 2.000 evra za 509 radnika, uz ulaganje od 3,8 miliona evra.

Investicioni projekat podrazumeva adaptaciju objekta, modernizaciju infrastrukture i kupovinu opreme potrebne za uvećanje proizvodnje i skladištenje materijala i gotovih proizvoda koji će se ugrađivati u nove modele vozila "audija", "folksvagena", "škode", "opela", "forda" i "tojote". Glavno izvozno tržište je Evropska unija.

Nemačka kompanija "Gramer" osnovana je 1880. godine i spada u "globalne igrače" u automobilskoj industriji, poslujući na četiri kontinenta sa ukupno 25 kompanija i sa više od 30 proizvodnih i distributvnih centara u 17 zemalja. Širom sveta u ovom preduzeću radi 7.750 radnika.

Komentara: 0


#   Leskovac   Vranje   Aleksinac   Bujanovac   Vladičin Han   Surdulica   Gramer   Mlađan Dinkić   kompanija   ulaganja   Ministarstvo ekonomije   strana ulaganja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima