Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ајвар за Француску и Италију

rssBookmark and Share

Лесковац 28.05.2011. Извор: Блиц

У плану извоз ајвара са географским пореклом у западну Европу

Лесковачки ајвар је и званично постао српски бренд, пошто је у Заводу за заштиту интелектуалне својине регистрован под називом „лесковачки домаћи ајвар”, што подразумева заштићено име и географско порекло.

Направила рецепт: Гордана Петровић
Направила рецепт: Гордана Петровић

Лесковчани су на брендирању ајвара радили две године уз помоћ Италијана, а сада се надају да би поред домаћег тржишта могли да га пласирају и у извоз, па се већ спремају да га представе у Француској, Италији, Шпанији...

Заштита имена и географског порекла је само почетак, иако је тим наше коморе на тај посао утрошио више од две године. Још у току процеса ми смо на више домаћих и страних етно-сајмова промовисали овај лесковачки специјалитет. Сада се налазимо пред низом изложби на сајмовима у Француској, Шпанији, Италији и другим земљама западне Европе - прича за „Блиц“ Горан Јовић, председник Регионалне привредне коморе, који планира да ове године организује и прву ајваријаду у лесковачком крају.

После регистрације у Заводу за заштиту интелектуалне својине, лесковачки домаћи ајвар може да се прави само од одређене врсте паприка, која се производи у лесковачком атару и у деловима општина Бојник, Лебане и Власотинце. На том подручју годишње се произведе, према подацима Пољопривредне службе у Лесковцу, око 1.000 вагона црвених паприка за ајвар.

 

- Од те количине може да се направи три милиона килограма традиционалног лесковачког ајвара. Наравно, под условом да сва паприка остаје у Лесковцу, што сада није случај, будући да се једна трећина прода ван Лесковца, а 10 одсто откупе хладњаче за даљу прераду - каже др пољопривредних наука Миодраг Ђорђевић из ове службе.

Брендирање ајвара коштало је 70.000 евра, а велику помоћ пружила је Привредна комора Србије и комора из италијанског града Сиена, као и Удружење лесковачки ајвар које окупља 24 произвођача и прерађивача паприке.

- У овом тренутку најважније је да одржимо прописани квалитет. Мислим да је лесковачки ајвар већ освојио домаће тржиште и да ће нам бренд додатно олакшати посао, а што се тиче извоза, рачунамо на помоћ коморе и италијанског партнера - каже Иван Стојилковић, директор удружења, који не зна колике количине лесковачки произвођачи могу да понуде тржишту. Члан удружења Гордана Петровић, чији је рецепт практично узет као мерило у сертификату, каже да се лесковачки ајвар прошле године продавао широм Србије по цени од 350 до 450 динара за теглу од 800 грама. Ова домаћица, која не жели да открије рецепт, у једној сезони ајваром напуни 2.000 тегли.

- Годинама купујем паприку од једног произвођача чију производњу прати стручно лице и зато нема осцилације у квалитету. Намеравам да повећам производњу за 50 одсто. Од производње ајвара за сада не може да се живи, већ да се попуни кућни буџет – прича она.

Студенти праве етикете

Брендирани ајвар ће се паковати у теглице од по 350 грама, с етикетама чије ће идејно решење дати студенти Високе струковне школе за текстил и дизајн из Лесковца, уз одобрење Министарства пољопривреде. У једном углу налазиће се лични број домаћинства у коме је ајвар произведен, по ХАЦЦП систему. О ценама се још не размишља.

Коментара: 0


#   Лесковац   Власотинце   Бојник   Лебане   ајвар   Миодраг Ђорђевић   студенти   Горан Јовић   Привредна комора
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима