Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Рекордни приноси пшенице у најкраћој жетви на југу Србије

rssBookmark and Share

Лесковац 20.07.2011. Аутор: Данило Коцић, Извор: градлесковац.нет

Никада се у последњих десетак година није догодило да жетвени радови буду завршени за десетак дана и никада није забележено да за то време киша не прекине жетеоце!

Детаљ из околине Лесковца: комбајнери нису увек поштовали договор
Детаљ из околине Лесковца: комбајнери нису увек поштовали договор

Управо повољни временски услови, без обзира на добре приносе, утицали су да жетва буде кратка! – каже др Миодраг Ђорђевић, саветодавац за ратарство у Пољопривредној саветодавној стручној служби у Лесковцу.

По оцени овог изузетног стручњака, ратари могу бити задовољни и приносима и понуђеном ценом од 20 динара како у Лесковцу, тако и у осталим житородним крајевима, у општинама Лебане, Бојник и Власотинце. У Медвеђи се под пшеницом нашла симболична површина ораница, а у Црној Трави, због надморске висине које досеже и више од 1.100 метара, пченица се не узгаја.

У жевене радове, од 330 регистованих комбајна, ангажовано је 250, а цене комбајнирања су биле за пет одсто више него лане и кретале су се од 12.000 до 15.000 динара по хектару. Регистровано је и непоштовања договора, нарочито на ,,ситним’’ парцелама, али су ратари били принуђени на својеврсну ,,уцену’’, јер су се бојали да им род не пропадне!

Према подацима Пољопривредне саветодавне стручне службе у Лесковцу, принос од око четири хиљаде килограма по хектари је за око 15 одсто виши од вишегодишњег просека, а на територији општине Лесковац укупан род хлебног жита процењује се на око 40.000 тона, што последњих година није забележено.

Коментара: 0


#   Лесковац   Власотинце   Бојник   Лебане   пшеница   жетва   Миодраг Ђорђевић   временски услови
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима