Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Идеја за бизнис: Из Русије дошли у Црну Траву да гаје козе

rssBookmark and Share

Црна Трава 24.10.2016. М.Ивановић, Блиц

Срђан Станковић и Бобан Митић узгајају 650 алпских коза, 1.200 оваца, 70 крава и 2.500 кокошака код Црне Траве.

Фарму хвале и министри: Бранислав Недимовић (десно) и Бобан Митић, Фото: Танјуг
Фарму хвале и министри: Бранислав Недимовић (десно) и Бобан Митић, Фото: Танјуг

Станковић је од новца зарађеног на градилиштима у Москви 2013. купио ову, тада запуштену фарму од лесковачког "Мескомбината". Данас га државни челници, међу којима су премијер Александар Вучић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који су посетили фарму хвале као позитиван пример, јер се ради о једној од врло ретких успешних фирми у овом сиромашном крају.

Фармом управља економиста Бобан Митић, Станковићев пашеног, који се вратио из Русије да би водио фарму на 1.360 метара надморске висине. Он каже да су овим послом почели да се баве јер мисле да је органска храна будућност.

- У Србији за овај посао није било погоднијег места од Црне Траве - каже Митић.

Фарма с објектима, пашњацима, пшеницом и другим житарицама простире се на око 1.000 хектара, у дивљини окруженој шумом. Стока није у торовима, већ је девет месеци на испаши, а заједно са травом са пашњака храни се и лековитим биљем којег у овом крају има пуно.

 Наш највећи проблем је мањак радне снаге, иако зараде код нас нису мале и достижу нето 50.000 динара. Имамо две куварице које радницима спремају три оброка Бобан Митић, фармер
- Дневно дају по 2.000 литара млека, а млеко право из торова одлази 100 метара даље у производњу и истога дана се прерађено испоручује купцима - каже Митић.

О стаду и производњи брине 35 радника

- Наш највећи проблем је мањак радне снаге, иако зараде код нас нису мале и достижу нето 50.000 динара. Имамо две куварице које радницима спремају три оброка. Нема много младих у Црној Трави, али и то мало њих што је остало се не занима за фармерски посао - жали се Митић. Он додаје да још нису на позитивној нули.

- Посао је ризичан и тежак. Без субвенција државе, које су редовне, не бисмо преживели - каже он.

Наследници незаинтересовани

Станковић и Митић су засадили и 16.000 стабала питоме боровнице, поред којих расту и дивље.

- Деца мог пашенога су успешни спортисти у Москви, моја ћеркица и син су још мали, али не видим да показују интересовање за фармерство. Гураћемо док можемо, можда ће у међувремену неко од наших потомака заволети овај посао - каже Митић.

Коментара: 0


#   Црна Трава   Александар Вучић   село   сточарство   Русија   фарма   Бобан Митић   козарство   Бранислав Недимовић   Срђан Станковић
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима