Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протест радника Нишке пиваре (видео)

rssBookmark and Share

Ниш 20.10.2015. НТВ

Док се и даље чека решење спора око продаје Нишке пиваре, односно да ли је она била у складу са законом или не, бивши радници пиваре протестовали су испред Привредног суда.

Протест радника Нишке пиваре (видео)

Они су, како кажу, у читавом поступку највише оштећени и желе одговор на питање када ће им бити исплаћене заостале зараде. Обзиром на то да је продата пре два и по месеца, било је за очекивати да производња у Нишкој пивари буде увелико у току.

Међутим, уместо тога радња се одвија на суду јер фирма “Лус инвестмент“ која се у поступку непосредне нагодбе надметала у куповини пиваре са сада већ новим власником односно компанијом “Капитал пројекти“ тврди да је оштећена.

Из фирме “Лус инвестмент“ кажу да нису на време обавештени о понудама конкурента и сматрају да је стечајни управник био на страни другог понуђача.

Заступник ове фирме објашњава да су добијали позиве и давали понуде и после цифре од 120 милиона динара бугарске компаније “Капитални пројекти“ као и да су могли да плате 10 милиона више. Међутим други понуђач је дао десет хиљада више и купио пивару, за шта, каже заступник фирме “Лус инвестмент“ нису знали. Митић каже да сматра да је фирма “Лус инвестмент“ коју заступа, била дискриминисана и да ће се свим правним средствима борити за поништавање поступка, као и да ће тражити преиспитивање одговорности стечајног управника који је водио овај поступак.

Са друге стране, Љубомир Костић који је водио поступак а чији је рад Агенција за лиценцирање стечајних управника оценила као потпуно законит каже да није излазио из оквира Закона, те да за оно што тврди има доказе. Док се чека рочиште на коме ће се разматрати исправности продаје, у самом погону се не дешава ништа.

Већ други пут од како је купио пивару, потенцијални нови власник има забрану располагања капиталом од стране привредног суда у Нишу, иако је Апелациони суд у Београду поништио ову меру сматрајући да је продаја била по закону.

Око 140 радника са друге стране протестује због заосталих зарада. Сваком од њих дугује се по око 240 000 динара, а тренутна ситуација, тврде, само им ствара штету.

Представници новог власника пиваре фирме “Капитални пројекти“ још једном су се жалили Апелационом привредном суду. Док се чека њихово изјашњавање, остаје и да се види какав ће исход рочишта које је заказано за 23. октобар.

Бивши радници ће за то време, како кажу, сваког дана чекати одговор од надлежних када ће добити своје зараде.

НТВ

video...

Коментара: 0


#   Ниш   стечај   протест   апелациони суд   Нишка пивара   стечајни управник   Љубомир Костић   Капитални пројекти   Лус инвестмент   Агенција за лиценцирање стечајних управника
@


 


[ Додај коментар ]