Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радници Пиваре добили и минималце и доприносе

rssBookmark and Share

Ниш 04.04.2016. Белами портал

Око 130 радника, колико је у Пивари Ниш радило последњих годину дана пре стечаја, почетком месеца је добило минималне зараде за овај период. Истовремено су исплаћене обавезе према држави за последњих шест месеци пословања пре отварања стечаја.

Радници Пиваре добили и минималце и доприносе

Овим су измирени први и други исплатни ред, према Закону о стречају. Трећи исплатни ред, у који спадају остали повериоци, наплатио је 6,5 процената свог потраживања. Тако је подељено преосталих 65 милион динара, колико је остало у стечајној маси, након што су јула и августа прошле године Фонду ПИО плаћени доприноси за све запослене, за период од маја 2012. до августа 2013. године. У међувремену, Фонду ПИО су достављени и М-4 обрасци, тако да је свима и формално повезан стаж. Пивара је, да подсетимо, продата за нешто више од 130 милиона динара.

Стечајни управник Љубомир Костић је новац поделио још августа прошле године, али Пореска управа, која је највећи поверилац, није била задовољна додељеним, па је уложила приговор на овако сачињену поделу.

Пивара је, да подсетимо, после осам неуспелих продаја јавним надметањем, продата директном погодбом, Групи капитални пројекти (сада Нишка пивара), прво за 120, а касније за 130.010.000 динара. Други актер, касније тужилац у судском спору, београдска компанија Лус инвестмент, је дан после рока за отварање понуда понудио 130 милиона. Одбор поверилаца ову понуду није прихватио, због тога што је послата прекасно. Лус инвестмент се жалио, успевао да прекине радове у Пивари, али је поступак правоснажно окончан и Нишка пивара је постала власник непокретне и покретне имовине.

ниска пивараСадашњи власник најављује да ће нишко пиво на тржиште изаћи најкасније до 1. маја.

Пивара Ниш некада годишње производила 230.000 хектолитава пива, а последњих година пред стечај, њена производња је пала на 70.000 хектолитара.

Нишку фабрику пива основао је 1884. године Јован Апел, тада већ власник пиваре у Алексинцу. Било је то прво приватно индустријско предузеће у Нишу, које је тих првих година производило између 1.100 и 2.300 хектолитара пива, забележили су хроничари. Пивара је тада радила на парни погон.

После Другог светског рата, она постаје друштвено предузеће.

Пре десетак година, куповином акција на берзи, већински власник фабрике постао је Јовица Стефановић Нини, али је држава због сумње да је махинацијама умањивао вредности компанија које је имао, његово право одлучивања блокирала, јер је Пивара највише дуговала управо њој.

Коментара: 0


#   Ниш   радници   Пореска управа   Нишка пивара   стечајни управник   Љубомир Костић   1. мај   минималац   Капитални пројекти   Лус инвестмент   доприноси   Јовица Стефановић Нини
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима