Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија седмa на листи најбеднијих економија на свету за 2016.

Bookmark and Share

06.02.2016.

Медијска кућа "Блумберг", специјализована за финансије и економију, објавила је листу "земаља са најбеднијом економијом у 2016". Србија заузима 7. неславно место у Топ 10.

Србија седмa на листи најбеднијих економија на свету за 2016.

Убедљиво најгора на светској листи од 63 места је Венецуела, за коју аналитичари у Блумберговој анкети прогнозирају да ће имати инфлацију од 152 одсто и раст незапослености за 7,7 одсто.

Није све тако црно, каже Блумберг указујући на пример Пољске, која је 49. а почетком 2015. јој је процењивано знатно горе 15. место. Тамо ситуација зависи од нове владе деснице, која је свашта обећавала у предизборној трци.

На листи, на којој се проценат незапослености додаје на инфлацију Венецуела је четвороструки "беднија" од другопласиране Аргентине.

Најсрећније светске економије су у сличном поретку као и ранијих година. Ту нема изненађења. Тајланд, где се структурно дозвољава мање бележење незапослених, је најмање лоше пласирани на "листи беде" (индекс 2,2), затим следе Сингапур (2,6), Швајцарска (3,2), Јапан (4,0) и Тајван (4,8)…

Таквом рекордном резултату свакако неће помоћи ни даљи пад цена нафте, главног извозног производа те јужноамеричке земље, као ни то што мора да испати 10 милијарди долара дуга ове године.

Земље које следе на листи немају толики проблем са инфлацијом, колико са незапосленошћу – Јужна Африка, Грчка и Украјина.

Србија се, са индексом 20,9, налази између Украјине (26,3) и Шпаније (21,2), као лошије пласираних, и Турске (18,8) и Бразила (16,8) као нешто бољих. Није тако далеко ни Хрватска (16,7), као 10. најбеднија, док је Словенија 29. (индекс 9,7).

 

Извор вести: vesti-online.com


#   сиромаштво   економија   истраживање   статистика   топ листа  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима