Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све "сузе" Војислава Коштунице

rssBookmark and Share

09.06.2014. Здравко Стојнић, Аналитичар Агенције Лубрис екстра

Зшто нисмо послушали Воју, или он нас . .

Све "сузе" Војислава Коштунице

Да ли би све било другачије да, 2008, Војислав Коштуница није поднео оставку и препустио Србију "које куде" "које коме"!?

Ово питање већ се дуже време поставља у јавности. С` обзиром да Србија (оно што се зове Ужа Србија) никад није била ни капиталистичка, ни комунистичка, ни партизанска, већ је била своја, специфична. Увек у новијој историји од владавине две династије, неако своја и специфича. На граници Отоманског истока, на граници Аустријског запада !

Смрт Александра Карађорђевића и Други велики рат прекинули сву сву тежњу и сав напредак Србије остављене, по ко зна који пут свом инстикту и борби за самоодржањем! Нисмо ни почели да формирамо грађанско друштво, а оно је већ прекинуто.

Након "ослобођења" 2000-те, нови елан, нова нада! По конструкцији ставри дешава нам се Воја Коштуница, синоним за цивилизовано грађанско, нацинално душтво, којој Србија потпуно природно припада ! Све наде већине од "Круга Двојке", "Круга Славије", "Круга Шумадије" до васцеле Србије биле су уперене у те очи !

Али Воја, није исто што и његови сарадници... Увек неки "Бранковићи" убоги и гладни који никада нису могли да схвате његову поруку ! Гладни и убоги девалвирају све оно што је Воја замислио и што му је било свето! Остављен, несхваћен и сам почиње да прави грешке и показује своју слабост! Борба за Косово, након тога још један ударац отцепљење Црне Горе били су много за овог већ исцрпљеног човека и несхваћеног.

Колика је одговорност Војислава Коштунице за све ово што нам се данас дешава и да ли нас је препустио на милост и немилост "жутима, плавима, црнима" то ће већ историја показати.

Оно што се види и осећа данас је тај "губитак" препуштење Србије "које коме" ! Како народ каже " Дошли дивљи, истерали питоме " !

Данас имамо нове "вековне пријатеље" имао комунисте трнсформисане у десничаре, имамо националисте преобучене у Еуропејце. Једно потпуно политичко "лудило" и мешетарење где се... Не зна, ко је коме овде муж, а ко коме жена! (Нушић, Др.).

И враћам се, на то питање, како је Воја могао да нас препусти безнађу, кад је врло добро знао какав је менталитет нашег народа и како ће ставари да се одвијају ! Да ли је Воја одговран или не, то је ствар историје. Али сигурно један део Србије неће му никад опростити без обзира на његове разлоге напуштања извршне власти ! Познато је да он има, чак и дан данас огромну подршку и поштовање западних "пријатеља" (тако омиљена реч), али неискоришћену!

И, не рони "Сузе само Воја" за Србијом, сузе рони и Србија за Војиним одсуством храбрости уз сво поштовање намере, воље и дела. Ипак нас је оставио на цедилу, бар тако гледа онај "прости сељак", а и не може другачије јер је веровао ! А, данас коме да верује... верује само у оних просечних три хектара своје земље и у небо... !

И опет Србија на почетку, по ко зна који пут. опет нови "пријатељи Обреновићеви", а генерације стасају и стасају, а родитељи на почетку! Ко смо и шта смо? Обреновићеви, Кара Петровићи, не знамо ни ми сами. И тако опет у кругу... !

Да ли је Воја био у праву, остаје да нам сам он каже... !

Војо, јави се...


#   Војислав Коштуница   политика   Здравко Стојнић   велики рат   истражујемо   историја   блог
@LubrisExtra @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима