Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бабушница против беле куге

rssBookmark and Share

Црна Трава 21.03.2016. Бранислав Јовичић

Поред Црне Траве, општина са највећим падом броја становника у Србији је Бабушница.
У борби против беле куге локална самоуправа је пре две године увела субвенције за сваки склопљени брак.
Незадовољни резултатима, у општини су од ове године увели и субвенције за свако новорођенче.

Бабушница против беле куге

Божидар се родио на Божић ове године, па је, осим велике радости, својим родитељима донео и субвенцију од 120 хиљада динара. Ова помоћ, кажу Матићи, није била мотив за рођење детета, али је добродошла, јер обоје не раде.

"То је одлука наша и нема везе с новцем и субвенцијама. Дефинитивно значи, јер ја сам дипломирани правник без посла, а супруг шумарски техничар, такође без посла", каже Бранкица Матић.

Уколико бар  један од супружника не пронађе посао Матићи кажу да ће напустити Бабушници. За протеклих пет деценија, број становника у овој општини смањио се за две трећине.

Да би повећали наталитет и задржали младе у локалној самоуправи увели су субвенције. За склапање брака парови добијају 50 хиљада, за прво дете 80, за друго 90, а за треће 100 хиљада динара . Ови износи се увећавају за половину, ако су супружници незапослени.

"Локална самоуправа првенствено очекује да ове мере дају видне резултате, да се рапидно повећа број новорођене деце и склопљених бракова", каже Урош Миланов, шеф одсека за друштвене делатности.

Да је  ситуација у Бабушници заиста алармантна потврђују прошлогодишњи подаци. Овде је умрло 600 људи, а рођено је само 68 беба.

РТС

video...

Коментара: 0


#   Црна Трава   субвенције   наталитет   Бабушница   локална самоуправа   без посла    
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима