Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Богато сиромашно село, куће изграђене од драгог камења

rssBookmark and Share

Медвеђа 26.10.2015. Алџазира, Блиц, Јужна Србија Инфо

На обронцима планине Радан, повише Медвеђе у јужној Србији, тамо где изгледа да је небо ближе од земље, сместило се село Горњи Бучумет.

Богато сиромашно село, куће изграђене од драгог камења

Куће, бунари, ограде и путеви између кућа, саграђени су од камена најразноврснијих боја, па село, и кад у њега уђете усред кишног и тмурног јесењег дана, изгледа ведро и шарено.

- Ово су правили наши стари, а нису ни знали шта је у овом камену, осим да је јако, да се не осипа, и да ће ограда дуго да стоји. А ми сада знамо да је ово камење необично и вредно - кажу да на нашим ливадама, у потоцима и на падинама има и драгог и полудрагог камена, тих кристала - говори Горан Арсић док нас води у кућу баке Љубице, одмах до његове, где је “сва веранда од полудрагог камена”.

- Кажу нам да смо богати, да седимо на драго камење, а дрпље смо обично, видите да смо у прњама - казује бака.

Драго камење извире из њива

Горанова 11-годишња кћерка Александра и њена два млађа брата веле да и они имају своје драго камење.

- Овај рози је камен љубави, овај напола златни је камен лава, овај црни, са овим сјајним унутра, он је највреднији, јер то што светлуца су дијаманти - прича Александра.

Налазачи: Горан и Александра Арсић

Њихов отац, који је рудар у руднику злата и бакра, ипак није толики оптимиста.
 
- Рекли су да је камење вредно. Ма да је то тако, не бих ја, који радим са златом, а лежим на драгом камењу, оволико се патио у животу - говори Горан и показује на своју трошну кућу.

Веранда баке Љубице направљена је од полудрагог и драгог камења

Камен вредан као цело имање

У дворишту Горана Додића, који живи у Бору, велики је дуд. Под његовом раскошном крошњом, поређано је камење у различитим бојама. Александра подиже један, бели као да је од соли, и каже:

- За овај камен су рекли да је непроцењиве вредности, и неки странац је долазио, давао комшији огромне паре, говорио да ће да купи цело имање, и кућу, али он није хтео.

balkans.aljazeera.net

Коментара: 0


#   Медвеђа   Радан   Горњи Бучумет   драго камење
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима