Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нехумано: Прескачу лечење због превоза

rssBookmark and Share

Ниш 22.06.2015. В.Т. Блиц, Јужна Србија Инфо

Пацијенти који леже на Клиници за онкологију у Кнез Селу не могу сваки дан да иду на зрачну терапију у Ниш зато што у комби који их превози не могу сви да стану.

Фото: В.Торовић
Фото: В.Торовић

За оболеле из југоисточне Србије резервисан је термин до 14 сати, а после тога на зрачење долазе пацијенти из Ниша. Велики проблем представља и то што је покварен акцелератор за дубинско зрачење. Пацијенти се жале и на лош смештај, хигијену, храну.

- Мојој мајци Зорици Ђокић (58) из Бруса преписано је зрачење после операције карцинома материце у Здравственом центру у Крушевцу. Од 5. априла смештена је у Кнез Селу. Иако су јој онколози преписали 28 терапија, она не иде на зрачење сваког дана јер не може да добије место у комбију који превози тешко оболеле пацијенте у Ниш. У најбољем случају недељно прими највише два зрачења, што нема ефекта и тежи је пут до излечења. Захтевао сам од директора Клиничког центра др Зорана Радовановића да ми дозволи да платим такси и да моју мајку и још неколико болесника превози сваки дан на зрачења, али је одбио. Обећао је да ће учинити све да се помогне оболелима од рака - каже Александар Ђокић, син пацијенткиње.

Он додаје да је његова мајка у тешком психичком стању јер је забринута за свој живот.

- Мајка ме сваког дана зове телефоном и плаче. Радила је у болници у Брусу и цео радни век била посвећена пацијентима. Сада када њој треба помоћ, не може да добије адекватно лечење. Услови на Клиници су катастрофални. Смештај, храна, хигијена, све је страшно. Посебно нам тешко пада што не сме да излази викендима, иако тада нема зрачења јер губи право на смештај - каже Ђокић.

Министар ћути
- Писао сам министру здравља Златибору Лончару који ми није одговорио, а захтевао сам да се хитно поправи акцелератор за дубинско зрачење јер мојој мајци су преписане три такве терапије. Није примила ниједну - каже Александар Ђокић. Др Зоран Радовановић каже да је проблем с тим апаратом у томе што за њега мора да се изгради нови бункер.

Радовановић каже да је проблем што имају само један комби.

- Много је пацијената оболелих од рака из југоисточне Србије који леже у Кнез Селу. Наш комби превезе прву групу од осам до 11 сати, након тога још једну. Некад буде три туре, али у свакој може да стане само осам болесника. Директор Онколошке клинике Светислав Врбић и ја желимо тај проблем хитно да решимо. Тражили смо комби од Фондације принцезе Катарине Карађорђевић. Једна од могућности је да превозник који је добио градску линију Ниш - Кнез Село превози пацијенте малим аутобусом. Тако би се у тури довезло 20 пацијената - каже др Радовановић.

Коментара: 0


#   Ниш   превоз   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   радиологија   пацијенти   Светислав Врбић   Кнез Село
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима