Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Плач бебе у селу Калетинац чује се после две и по деценије

rssBookmark and Share

Гаџин Хан 12.04.2016. Драгана Сотировски

У Калетинцу, родном селу чувеног извиђача из Првог светског рата Драгутина Матића, после 27 година родила се беба.

Плач бебе у селу Калетинац чује се после две и по деценије

Мали Давид један је од 15 малишана из Заплања коме ће у матичним књигама као година рођења бити уписана 2016. И то не би била вест да је у том крају више деце и младих људи, јер и Заплање, иако близу Ниша, полако одумире.

Давид је 46. становник Калетинца. Од најстарије комшинице у селу млађи је 88 година. Мајка Милица и отац Света, иако су без посла, за сада, како кажу, не намеравају из села.

"Мене је љубав довела овамо. Заправо, то је био разлог зашто сам дошла овамо и зашто ћу остати на селу", каже Милица Цветковић из Калетинца.

Света Китановић истиче да у селу има људи средњих година са којима се друже.

Општина Гаџин Хан даје једнократну помоћ прворођеној деци у висини просечне републичке плате и плаћа превоз основцима и делимично средњошколцима и студентима.

У овом крају годишње се роди тридесетак беба, а 10 пута више људи умре.

"Пошто у нашој општини нема младих људи, свако заказано венчање мени представља посебну радост и задовољство да као матичар присуствујем том свечаном чину закључења брака", објашњава матичарка у Гаџином Хану Сузана Савић.

Једини гинеколог у Гаџином Хану је пре 20 година основао Фонд за треће дете. Помагао је вишечланим породицама 11 година, а онда је недавно Фонд угашен јер у Заплању није било родитеља са више од двоје деце.

"Економски су разлози у питању, јер троје деце треба школовати. Није проблем родити и чувати, али када дође време да га опремите за школу, е онда се јављају проблеми", каже гинеколог у Дому здравља Гаџин Хан Страхиња Манојловић.

Мало је оних попут Ћупричанке Иване Јанковић, која је из града дошла у заплањско село. У августу ће први пут постати мајка.

"И село има своје предности. Овде је мирно, допада ми се и то ће бити право место за одрастање нашег детета", истиче Ивана Јанковић из Заплањске Топонице.

Од 15 трудница у Заплању, до краја године четири будуће мајке добиће друго дете, а само једна треће.

РТС

video...

Коментара: 0


#   наталитет   Гаџин Хан   Драгутин Матић   треће дете   Калетинац   без посла   Страхиња Манојловић   Сузана Савић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима