Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Школе у штрајку, Министарство: Обавезан минимум рада

Bookmark and Share

22.10.2014. Танјуг

У школама чланицама четири највећа синдиката просвете данас су часови скраћени или нема наставе, а из Министарства просвете упозоравају на законску обавезу поштовања минимума процеса рада, иначе следе дисциплински поступци.

Школе у штрајку, Министарство: Обавезан минимум рада

У школама чланицама четири највећа синдиката просвете данас су часови скраћени или нема наставе

Према подацима синдиката у Београду нема наставе у Петој београдској гимназији, ОШ "Веселин Маслеша", у Школи за дизајн текстила, где је већина колектива у чланству Уније синдиката просветних радника Србије.

Председник синдикалне организације у школи за дизајн Зоран Драмићанин рекао је Танјугу да су сви запослени, наставно и ненаставно особље, дошли у школу, како чланови синдиката тако и они који нису синдикално ангажовани, али да данас нема часова за око 500 ђака.

Подржали смо захтеве синдиката да данас не држимо наставу и да на тај начин укажемо да се не слажемо са најавом да просветним радницима буду смањене плате, рекао је Драмићанин.

Он је истакао и да су просветари незадовљни зато што још није решено ни питање платних разреда.

Начелник Школске управе Нишавског управног округа Живомир Јовановић рекао је Танјугу да у преподневној смени од 119 школа не ради 33, односно 28 одсто.

У четири школе часови су скраћени на 30 минута. Јовановић је рекао да су наставници у школама које не раде, али да не држе часове.

Из Министарства просвете подсећају да је питање штрајка регулисано Законом о основном образовању и васпитању.

"Запослени у школи остварују право на штрајк у складу са Законом о основном образовању и васпитању и законом којим се уређује штрајк. Штрајкачки одбор и запослени који учествују у штрајку дужни су да штрајк организују и воде на начин којим се не угрожава безбедност запослених и ученика, имовине и омогућава наставак рада по окончању штрајка, наводи се у Закону.

"Наставници, односно стручни сарадници у школи остварују право на штрајк, под условом да обезбеде минимум процеса рада школе, у остваривању права грађана од општег интереса у основном образовању и васпитању.

Минимум процеса рада за наставника је извођење наставе у трајању од 30 минута по часу у оквиру дневног распореда и обављање испита, а за стручног сарадника 20 часова рада недељно.

Ако наставници, односно стучни сарадници школе учествују у штрајку не обезбеђујући минимум процеса рада из става 2. овог члана, директор школе покреће дисциплински поступак.

Наставнику, односно стручном сараднику за повреду обавезе из става 2. овог члана изриче се мера престанка радног односа. Директор школе за време штрајка организованог противно одредби става 2. овог члана, дужан је да обезбеди остваривање наставе и обављање испита док траје штрајк", наводи се у Закону.

Коментара: 0


#   школе   просвета   синдикат   Живомир Јовановић   штрајк   Министарство просвете   дисциплински поступак
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима