Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СРЦЕ ЗА ДЕЦУ: Породилиште у Нишу добило апарат за скрининг слуха код беба

rssBookmark and Share

06.03.2016. В.Перовић, Блиц

У хуманитарној акцији "Блиц фондације" - "Срце за децу" чији је циљ да сва породилишта у Србији добију апарате за рано дијагностиковање оштећења слуха код новорођенчади, данас је тај уређај добило породилиште у Нишу.

Фото: В.лалич, РАС Србија
Фото: В.лалич, РАС Србија

Уручењу апарата, који је донација "Ер Србије", присуствовали су министар здравља др Златибор Лончар, управитељица "Блиц фондације" и генерална директорка компаније Рингиер Аxел Спрингер у Србији Јелена Дракулић Петровић, генерални директор нашег националног авио-превозника Дане Кондић, проф. др Душан Милисављевић иницијатор наше акције, и директор Клиничког центра у Нишу проф. др Зоран Радовановић.

Министар Лончар је казао да ће се опремањем свих породилишта апаратима за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади Србија придружити државама које већ спроводе рани скрининиг слуха.

У нишком породилишту се годишње роди око 3.200 беба

- У остваривању онога што грађани очекују од нас, а то је успостављање ефикасног и квалитетног здравственог система, овакве и сличне акције пружају немерљив допринос. "Блиц фондација" још једном је препознала значај покретања једне овакве врсте сарадње и желео бих да им изразим захвалност на томе, баш као и компанији "Ер Србија", која је обезбедила прву донацију. Опремањем свих породилишта у Србији апаратима за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади Србија ће се придружити државама које већ спроводе рани скрининиг слуха. Лекари ће бити у могућности да већ у првих неколико дана по рођењу детета утврде постоји ли било какав проблем са слухом и на време организују адекватну терапију. Тиме се пре свега детету пружа могућност да се одређени проблем са слухом на време исправи и омогући нормалан и правилан развој детета. С друге стране, здравствени систем, али и друштво у целини, добијају мањи број деце и њихових породица које током живота имају развојне проблеме због касног откривања наглувости и глувоће - рекао је министар Златибор Лончар.

Генерални директор "Ер Србија" Дане Кондић, компаније која је донирала први апарат за породилишта, позвао је и друге компаније да подрже акцију "Блиц фондације" - "Срце за децу" како би што већи број малишана имао приступ овој методи дијагностике.

Подсетимо, "Блиц фондација" је основана почетком 2013. године. Прву акцију “Срце за децу” започели смо 30. јануара те године, прикупљајући средства, новчана и робна, са циљем да се помогне деци из социјално угрожених породица у Србији. Захваљујући великом броју људи добре воље и великог срца, који су подржали акцију "Срце за децу", помоћ је добило више од 400 малишана. За ове породице решавана су стамбена питања, адаптирани постојећи објекти, обезбеђен је намештај, бела техника, компјутери, огрев, храна, стипендије за школовање, одећа, обућа, средства за хигијену, играчке...

Коментара: 0


#   Душан Милисављевић   Клинички центар Ниш   бебе   Блиц   Зоран Радовановић   донација   социјално угрожени   породилиште   Златибор Лончар   Ер Србија   Фестивал Кофер слова   апарат за скриниг слуха   Јелена Дракулић   Блиц фондација     Срце за децу
@dusanorldusan @Blic_online @tigerzoki @airserbia @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима