Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Телефонски број 112 за све хитне позиве

rssBookmark and Share

Ниш 20.03.2015 Јужна Србија Инфо

Изменама Закона о ванредним ситуацијама Србија би требало да уведе јединствени телефонски број 112 за све хитне позиве.
То је најавио у Нишу начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Телефонски број 112 за све хитне позиве

Говорећи о предлозима за измену постојећег Закона о ванредним ситуацијама, Марић је истакао да број 112 није пуки телефонски број, већ систем који омогућава много бржу и ефикаснију интервенцију било да је реч о ванредним ситуацијама, полицијским пословима или лекарској помоћи.

"Тај систем подразумева да оператери на екрану виде одакле позив стиже и која јединица може најбрже да пружи помоћ. Он такође подразумева и посебно обучене оператере који познају најмање два страна језика", рекао је Марић.

Он је истакао да у осталим европским земљама одавно постоји јединствени број за све хитне позиве, али никада није касно да га и наша земља уведе иако није чланица Европске уније.

"Да смо тај систем имали прошле године, за време катастрофалних поплава, сигурно много би брже реаговали", додао је Марић.

Према Марићевим речима, управо су поплаве које су прошле године погодиле нашу земљу подстакле Министарство унутрашњих послова да предложи измене Закона о ванредним ситуацијама који је донет пре четири године, и да Србија добије нови закон који је применљив "у стварном животу".

"Нови закон уводи одговорност у области превентиве, која је сада најслабија карика нашег система. Сигурно ће локалне власти имати примедбе на нове обавезе и питаће одакле новац за то, али тај проблем са парама решиће се изменама Закона о финансирању локалних самоуправа", истакао је Марић.

Он је рекао да ће се изменама Закона о ванредним ситуацијама подићи капацитет локалних самоуправа за реаговање у ванредним ситуацијама.

Марић је додао да ће локалне самоуправе добити назад приходе који су постојали у буџетском фонду за ванредне ситуације, а који нису исплаћивани од 2012. године.

"Локалне самоуправе ће моћи да формирају јединице цивилне заштите за опште намене, али ће моћи да формирају и радне јединице. За те радне јединице људи неће морати да пролазе обуку, јер ће њихов задатак бити да раде мануелне послове, попут пуњења џакова или развлачења црева", казао је Марић.

Према његовим речима, 10. маја у Србији ће бити формиране прве јединице цивилне заштите које финансира држава. Њих ће чинити 1.000 обучених људи.

Марић је напоменуо да ће наредних дана јавна расправа о изменама и допунама Закона о ванредним ситуацијама бити одржана и у другим већим градовима у Србији.

Јавна расправа ће у Београду бити одржана 31. марта.

Пред посланицима републичког парламента, рекао је Марић, измене и допуне постојећег закона требало би да се нађу током маја.

 

Танјуг, б92, Јужна Србија Инфо

Коментара: 0


#   Ниш   лекари  МУП РС   број  Предраг Марић   хитно  Скупштина Србије  телефон  нацрт закона  сектор за ванредне ситуације  ванредне ситуације  јединствен  број 112
@
[ Додај коментар ]