Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Упозорење научника: Без Фејсбука се живи срећније

Bookmark and Share

11.11.2015. Танјуг

Стално завидите другима, немате никакав друштвени живот, не можете да се концентришете?

Упозорење научника: Без Фејсбука се живи срећније

Све би то могло бити последица Фејсбука, упозоравају дански научници који тврде да су особе које су провеле недељу дана без ове друштвене мреже показале завидан ниво среће.

Стално завидите другима,   немате никакав друштвени живот, не можете да се концентришете? Све би то могло бити последица Фејсбука, упозоравају дански научници који тврде да су особе које су провеле недељу дана без ове друштвене мреже показале завидан ниво среће.

"Изабрали смо Фејсбук јер је то друштвена мрежа коју највише користе људи свих узраста", објаснио је за АФП Меик Викинг, директор Института за истраживање среће, чија је студија обухватила 1.095 особа. 

Добровољци су били подељени у две групе, од којих је једна наставила да користи Фејсбук, док се од друге тражило да се од тога уздржи седам дана.   

Након једне недеље, особе које нису користиле Фејсбук рекле су да су задовољније својим животом. Њих 88 одсто је казало да се осећају "срећним", док је то исто осећање делило 81 одсто из  другегрупе Да уживају у животу рекло је 84 одсто апстинената, односно 75 одсто зависника од Фејсбука. 

Да је незадовољно својим животом изјавило је свега 12 одсто људи који нису користили Фејсбук, односно 20 одсто оних који су и даље били конектовани на друштвеној мрежи. 

На крају експеримента, апстиненти су изјавили да имају богатији друштевни живот и мање потешкоћа да се концентришу, док су  из зависничког табора рекли да нису приметили такве промене. 

"Уместо да размишљамо о ономе што је нама потребно, склони смо да се бавимо туђим преокупацијама", сматрају аутори студије.

Корисници Фејсбука имају 39 одсто више изгледа да се осећају мање срећнима од особа које не користе ту друштвену мрежу, истичу они. 

Према неколико ранијих истраживања, Данци су један од најсрећнијих народа на свету. 

Коментара: 0


#   здравље  Фејсбук   друштвене мреже  истраживање  расположење  Данска  утицај  друштво  научници  концентрација  срећа
@facebook @


 


[ Додај коментар ]