Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Интервју са др Бориславом Пелевићем

rssBookmark and Share

Београд 17.02.2014.

Једна од најмлађих странака на политичкој сцени Србије јесте Сабор српског јединства. Међутим ова странка има и дугу традицију.

О разласку са напредњацима и проблемима приликом формирања патриотског блока разговарали смо са др Бориславом Пелевићем, председником Сабора српског јединства.

Интервју са др Бориславом Пелевићем

Сабор српског јединства је политичка организација десне оријентације, удружење које се бори за очување целовитости државне територије Републике Србије, укључујући враћање тренутно окупиране српске јужне покрајине Косова и Метохије у Србију, развијање тржишне привреде уз ослонац на постојеће ресурсе Србије као што су пољопривреда, енергетика, туризам и др. чиме ће се створити услови за достојанствен живот обичног човека, тежећи ка социјалној сигурности свих грађана.

Борислав Пелевић је, са Странком српског јединства, приступио странци Томислава Николића и Александра Вучића 2008. године. Међутим, због нагле промене политике према Косову и Метохији напушта ову политичку опцију и формира Сабор српског јединства.

 

Господине Пелевићу, који је био разлог што сте формирали Сабор српског јединства, на неки начим реактивирали Странку српског јединства?

Као што знате, ја сам, пре две године напустио СНС. Био сам један од 5 оснивача СНС, заједно са Томиславом Николићем, Александром Вучићем, Браном Црнчевићем и Божом Делићем.
Када смо правили програмску платформу СНС на првом месту, као тачка број 1 била је Косово и Метохија, очување интегритета Србије и оштра критика Бориса Тадића и Борка Стефановића, због потписивања споразума са Приштином у Бриселу.

Ми смо и своју кампању током 2012. године заснивали на критици Борка Стефановића и на критици бриселских споразима, јер је примена тих споразума значила, лагано и сасвим сигурно, клизање Косова и Метохије ка независном Косову, коју су прогласили челници ОВК Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

На томе се заснивала наша кампања. Ја сам активно учествовао у кампањи. Чак смо на последњем митингу говорили Томислав Николић и ја. На тргу Шумадија у Косовској Митровици, Томислав Николић је дао Косовкси завет грађанима српске националности са Косова и Метохије - да ће се вечито борити против припајања севера Косова тзв. независној држави Косово и да ће вечито бити уз свој народ на Косову и Метохији.

После избора се све променило. Ја сам једно вече на телевизији чуо како је Вучић рекао, парафразираћу: "Србија је озбиљна држава и ми морамо да применимо све споразуме које је претходна власт потписала".
Ја сам тада звао Вучића и питао га шта то значи. Он је онда почео да ми објашњава и врда како је велики притисак. На то сам му рекао да су "издали народ и Косово и Метохију". Очигледно да му те речи нису пријале и био је потрешен. Ја сам му тада рекао да подносим оставку на све функције у СНС. Потом са то рекао и Томиславу Николићу али и "да су гори од Тадића, јер ће применти споразуме и да ће предати Косово и Метохију шиптарима у руке".

Ја сам следећег дана одржао прес конференцију и том прикокм сам поднео оставку на све функције у СНС, али сам остао као самостални посланик, јер сам желео да се борим за Косово и Метохију.

На наговор пријатеља, који су то чули, формирали смо удружење грађана "Сабор српског јединства". Међутим, увидели смо да тако нећемо имати довољно снаге за деловање, па смо кренули у формирање странке и прикупљање потписа. Скупили смо преко 12000 оверених у суду и оснивали смо политичку странку. То се десило 30. августа 2013. Ми постојимо само неколико месеци, али основали смо 26 одбора широм Србије и даља експанзија Сабора српског јединства се наставља.

 

Као млада странка желели сте да наступите у неком ширем блоку, стога сте били иницијатори формирања патриотског блока?

Нажалост, странке и удружења које постоје дуже од Сабора српског јединства нису имале разумевања за заједнички наступ.

Ја сам први разговор имао са Војиславом Коштуницом, пре пар месеци, разговарали смо самостално и он се тада сложио да направимо један широки патриотски фронт. Било би то место окупљања свих патриота Србије. Ја сам њему понудио да он буде вођа заквог фронта. Он је тада начелно пристао и договорили смо се да следећи састанак буде у његовом кабинету. Тада смо отишли Бошко Обрадовић  испред покрета Двери и ја. Бошко се сложио са тим да Коштуница буде вођа таквог блока. То смо и понудили Коштуници и на том састанку смо постигли начелну сагласност.
Међутим, Коштуница је био резервисан, јер је желео да инсистира на политичкој неутралности. Ја сам му рекао "Господине Коштуница, ми нисмо швајцарска, нисмо богати и јаки, ми смо сиромашни и окупирани". Окупирани смо једним делом на Косову и Метохији, а други део Србије је под тихом окупацијом западних амбасадора - немачког, британског и америчког. Ако нећемо Европску унију ни једни ни други, логично је да се окренемо према истоку. Треба се окренути према Русима, који граде јужни ток и према Кини, која већ пар година гради мостове и путеве: Ка онима који у СБ не дају да се прогласи независност Косова и Метохије.

Ми смо се растали као пријатељи, избори су расписани, а ја сам сазнао да је ДСС одлучила да иде сама. На жалост то није успело, а  сасвим је сигрурно да би такав блок имао своју тежину.
Након тога смо се Бошко Обрадовић и ја пар пута састајали и чврсто се договорили да формирамо патриотски блок. Ја сам предложио да се та листа зове патриотски фронт, а да носилац буде неко из Двери.
И то је било у реду до једног од последњих састанка када су нам понудили папир. Тај папир је био по принципу узми или остави. Од Патриотског фронта није било ни речи, назив листе је Свери и носилац листе јесу Двери. То није било прихватљиво Сабору, као осталим патриотским удружењима.

Ми смо тада формирали Патриотски фронт. Њега, поред ССЈ чине: Српски сабор Заветници, Равногорски покрет, Удружење ветерана и ратних војних инвалида, Препород Србија, Слободна Србија, Српско светосавско друштво и још пар удружења грађана.

 

Које су смернице ваше политике и политике Патриотског фронта?

ССЈ се бори за доношење Националног програма који ће донети заједнички и споразумно све национално опредељене политичке странке, удружења и сл. уз активно учешће националних институција:  Српске академије  наука и уметности, Српске православне цркве и свих других релевантних институција. Национални програм ће јасно дефинисати српске националне интересе уважавајући интересе свих грађана Србије без обзира на националну, верску, културну и сваку другу различитост.

ССЈ сматра да су српски национални интереси услов свих услова.

 

Каква је, заправо ваша политика према Косову и Метохији?

Сама чињеница да је ССЈ основан у Косовској Митровици, јер је тамо била оснивачка скупштина, показује да ми желимо да покажемо да Београд није једини град у Србији. Ми смо желели да се оснујемо на Косову и Метохији.

На Косову и Метохији имамо четири одбора и преко 800 чланова на северу Косова и Метохије, што нам је јако драго, јер то показује људи са севера КИМ верују нама. Ми ћемо у овој кампањи посетити сваки град на северу Косова и Метохије и представити свој програм, мада они већ знају за шта се ми залажемо.

Ми не желимо да се и даље примењује Бриселски споразум. Упутили смо Уставном суду кривичну пријаву против Ивице Дачића, зато што је потписао Бриселски споразум, чиме је продао Косово и Метохију, због неважног датума. Упутили смо кривичну пријаву и против Небојше Стефановића, јер је прекршио устав и законе, тиме што је допустио да изборе на северу Косова и Метохије распише такозвана председница Косова, а не он као председник скупштине, што је његова дужност.

Не очекујем никакав одговор од уставног суда јер је суд, очигледно, под контролом извршне власти, Ивице Дачића и Александра Вучића, али смо желели да остане записано да смо ми поднели пријаву да су они предали Косово и Метохију Хашиму Тачији у руке.

Ми ћемо се борити док год постојимо као политичка странка. Засниваћемо и ову кампању управо на томе, и нећемо оставити на цедилу народ на северу Косова и Метохије и увек могу да знају да смо ми уз њих.

На недавној одржаној Привременој скупштини аутомномне покрајине Косово и Метохија, одржаној у Звечану ја сам говорио као први.
Ја сам предложио да се укине тај термин "Привремена скупштина Косова и Метохије", јер је Косово и Метохија као и у Војводина. Предложио сам да се оснује Влада Косова и Метохије и да се образују секретаријати као у Војводини. Због специфичне ситуације, јер је Косово и Метохија под окупацијом предложио сам да се организује и именује Министарство одбране као и Министарство полиције.
Са тим телима потпуно би заживела скупшттина аутономне покрајине Косово и Метохија.
Ти моји предлози су прихваћени, а када ће доћи до реализације остаје на њима. Моје је да предложим, а они о томе одлучују. Ставио сам се на располагање и рекао сам, ако треба, ја ћу се пријавити први у војску Косова и Метохије.

 

Да ли у таквој политици има места за Албанце?

Наравно да има места за све који желе да живе са нама равноправно. У држави Србији треба сви да имају једнака права. Ја не делим људе да ли су Шиптари или Срби, Муслимаи или Православци. Ја делим људе на добре и лоше, али и на оне који поштују и не поштују државу србију. Ја сам противник оних који хоће да се одвоје од Србије, а Србија им је све дала.

 

Они у томе имају подршку Европске Уније и НАТО-а, а наша Влада води политику прикључивања Евроатланским савезима?

Ми смо, као Сабор српског јединства против уласка у Еевропску Унију, јер је то иста она ЕУ која нас је бомбардовала и увела санкције. Иста унија која нам дугује 100 милијарди долара, и то по њиховој рачуници, а о онима који су погинули, преко 3000 цивила и осталих, о томе не треба да се говори, то им се не смемо опростити.
Ми смо проти уласка у Европску Унију и залажемо се за окретање Руској федерацији.

Улазак у ЕУ значи поништавање бесцаринског споразума између Русије и Србији, а то је нама јако важно. Од Европе добијамо само даље условљавање, јер ће сасвим сигурно после Косова и Метохије на ред доћи Бујановац, Прешево и Медвеђа, доћи ће Рашка област или како је неправилноназивају Санџак. Већ су дошли страни посматрачи у Војводину, а већ се зна да када год дођу посматрачи, то престаје да буде део Србије.

 

Да ли са Европском унијом треба остварити економске и тржишне односе, као што то раде Швајцарска и Норвешка?

Ја сам за све споразуме са Унијом који су економске природе, али сам против оних који су на штету Србије.

 

Какву политику треба водити према Русији?

Као што је то Путин рекао, не могу Руси да буду већи Срби од Срба. Они су против независности Косова, и они то говоре свуда, а ми нисмо на томе захвални и хоћемо у ЕУ, а бојим да ће нова власт донети одлуку да се иде у нато пакт, при чему губимо Русију као савезника у сваком погледу.

 

Када говоримо о унутрашњој политици чини се да треба посветити пажњу економији и пољопривреди?

Пре свега пољопривреда, и пре свега ослонац на извоз наших пољопривредних производа.
И ту има много разлога да се ту сарађује са Русијом и Кином. Пољопривредну производњу треба укрупнити. Наш основни циљ јесте поновно отварање земљорадничких задруга, које би на једном месту прикупљале сву пољопривредну производњу и извозили у Русију.

Од изградње јужног тока Србија ће имати много користи, а њега не гради ЕУ и Америка већ Русија. Тако да смо ми за јачање економских, али ми идемо и даље, смо ми и за јачање војних веза са Русијом, јер би тада Русија била гарант слободе Србије.

Кукавичких однос наше власт према ЕУ и Америци сасвим сигурно не иде у том правцу, они се окрећу атланским савезима и то неће бити добро. ЕУ води немачка, Европском унијом влада 4 рајх, овог пута он не влада оружјем, већ капиталом и новцем. Они нам нису пријатељи. Никада нас Немци нису помагали, увек су нас убијали, и у првом и у другом, и у овом трећем рату, који смо ми преживели и на Косову и Метохији и у Републици Српској. Не знам зашто ми хрлимо њима у загрљај. Прави Срби ће се окренути Русији.

 

Како овај интервју радимо за медије са југа Србије, наше читаоце ће интересовати и ваша политика према овом делу Србије. Многи политичари декларативно се залажу за југ Србије. Ви имате одборе и на југу Србије, а врањски одбор је један од првих и најјачих у странци.

Oбично се политичари сете jуга Sрбије само у политичким кампањама, тако је и овог пута. Међутим, ако се погледају дешаања у последњих неколико дана биће јасније. Видели сте колико је било штрајкова, имате штрајкове у Врању, Нишу, Лесковцу. Људи су веома незадовољни. Не каже се узалуд што јужније то тужније. Претходне власти, као и ова власт су потпуно заборавили људе и економију на југу Србије. А југ Србије је богом дан да се развија пољопривреда, али не само пољопривреда.

Ми се залажемо да сви крајеви Србије буду подједнако третирани. Ову власт интересује само Београд, Војводина и Крагујевац. Ми смо да се дају субвенције оним крајевима који су сиромашни, а управо је југ тај који је сиромашан. И зато се ССЈ залаже да се тим крајевима посвети посебна пажња. Једноставно, држава мора да укрупни пољопривредну производњу југа, да се откупи и понуди руском тржишту, јер је то тржиште велико.

 

Највећи проблем јесте у пограничним општинама, према Косову и Метохији, Бугарској и Македонији. Проблеми су економско-привредни, али и све већи одлив становништва. Неке општине су замрле (Медвеђа, Црна Трава, као и велика територија Куршумлије).

Ја једино могу да кажем да, нажалост, ова власт није обраћала никакву пажњу. Посебно када се тиче одлива становништва. Тим људима се ниђта не може замерити. Плате су мале, пољиопривредници не примају пензије. Како им замерити када поред свих ствари, имају и проблем личне безбедности. Граница са Косовом ће увек бити проблематична, какву будућности имају на граници са Косовом?

Обично млади одлазе у веће градове, део у иностранство. Али не могу наћи срећу ни у Нишу, ни у Београду. Немар државе према југу се види на сваком кораку и крајње је време да се са тим прекине.

 

На крају, каква је Ваша порука бирачима?

Pорука бирачима је да схвате да је ова власт продала Косово и Метохију за датум почетка преговора са Европском Унијом. Само за датум. Да ли ћемо ући у ЕУ, и да ли ће она уопште постојати 2020.-те, о томе нико није било говора. Претходна власт је направила споразум, али га није применила. Ова је применила споразум и продала Косово и Метохију. Желим само да се бирачи запитају, шта је следеће на продају?

Колико је ова власт учинила да би плате биле веће, да не би били отпуштања. Шта је учинила осим саморекламерства челника власти и хапшења небитних људи.
Шта нас занима лични сукоб Вучића и Мишковића и  шта ми имамо од хапшења. Нека га хапсе, и треба, али шта обичан грађанин има од тога? Нема ништа, али се дигла фама и Вучић је испао највећи борац против криминала и корупције.

Нека грађани погледају колико имају новаца у новчанику и колико дугова имају. Ништа нису учинили за народ и то се види по целој Србији у штрајковима. Ја се бојим да ће доћи до немира јер народ неће моћи да издржи такву социјалну и економску ситуацију.

 

 

Борислав  Пелевић је рођен 1956. на Косову и Метохији. У Пећи је завршио  гимназију и  почео да се бави каратеом, да би касније постао шампион Косова  и шампион Србије и носилац црног појаса  4. ДАН. Био је тренер београдског  карате клуба  ''Партизан'', са којим је освојио титулу шампиона Србије

Завршио је Економски факултет, магистрирао је, а касније је на Факултету за спорт и туризам у Новом Саду постао доктор наука. Професор је на Високој спортској и здравственој школи у Београду, у сталном радном односу  на предметима ''Менаџмент спортских такмичења'' и ''Увод у менаџмент''.

Аутор је неколико књига међу којима су најзначајније:  ''Кроз историју Косова и Метохије'', '' Распето Косово и Метохија '', као и уџбеника:  ''Теорија и  методика  кик бокса'' и ''Менаџмент  спортских  такмичења'', а аутор је и научне монографије: ''Менаџмент спортских догађаја'' и на десетине научних радова.

Данас је потпредседник Светске кик бокс федерације WAKO и председник  Судијске комисије  Светске  федерације.

Два пута је био члан Председништва Југословенског олимпијског комитета. Данас је члан Председништва Спортског савеза Србије.

Као  добровољац је учествовао у ратовима од 1991-1995. и два пута је тешко рањаван. Заједно са својим ратним командантом Жељком Ражнатовићем Арканом основао је 1993. г. Странку српског јединства, а после његове смрти 2000. г. постаје њен председник.

Четири пута је биран за  народног  посланика Скупштине Србије и једном за савезног посланика  Скупштине  Србије и Црне Горе. Тренутно је посланик Скупштине Србије.

 

Коментара: 1


#   Београд   Црна Трава   субвенције   Томислав Николић   избори   Косово и Метохија   Хашим Тачи   Борислав Пелевић   избори 2014   ССЈ   Бошко Обрадовић   Министарство одбране   Економски факултет   кик бокс   политичке странке   Удружење грађана   оснивачка скупштина   прикупљање потписа   југ Србије   доктор наука   Рамуш Харадинај
@predsednikrs @mo_i_vs @haradinajramush @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Александар, 26.10.2018.:
    Професоре, последњи поздрав!
    Нека ти је лака земља.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима