Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Новогодишњи интервју са Дарком Булатовићем: Резултати ми дају право да верујем у бољу будућност!

rssBookmark and Share

30.12.2016. Здравко Стојнић, Јужна Србија Инфо

Ексклузивно, новогодишњи разговор са градоначелником Ниша, Дарком Булатовићем, о граду Нишу, новим радним местима, будућности и доброј вољи свих грађана.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Прошло је скоро шест месеци од формирања нове градске власи. Стиче се утисак да је сама кућа у којој сада седимо боље организована, да је сарадња између Вас и Ваших заменика, помоћника, већника... добра, некако уједначена, тимска?

  - Ништа не може да зависи од једног човека, и не треба. Ја сам се трудио да окупим људе око себе и да тимски делујемо. Ту је екипа људи која заиста вредно ради, на пуно пројеката, послова. 

Отворили смо нашу Градску кућу, пре свега за грађане, који је већ осећају као своју. Људи одлично знају да ће увек бити примљени и да њихов проблем неће остати негде по страни, већ да ћемо учинити све да помогнемо, у најгорем случају саслушамо, и то нас чини веома задовољним.

Активности су многе, скоро небројане на свим пољима. Акценат дајемо на све оно што предходних година, чак деценију није урађено. 

Шта би издвојили од тих активности?

  - На првом месту је буџет града. Гледамо да расходовна страна буде у складу са временом, са реалним могућностима. Једноставно да се понашамо онако колико има пара и да не стварамо обавезу људима који ће доћи после нас. Да рационално, домаћински трошимо новац који нам је поверен. Трудимо се да испоштујемо све оне категорије, појединце који су имали своја права и да им се да и више ако треба.

Трудимо се да максимално смањимо расходе, што се тиче градских управа или сутра секретаријата, да увек имамо оправдање за оно што је неопходно да се потроши. Радимо на заштити наше имовине, онога са чим Град располаже. Инспекцијски органи након више година поново раде свој посао. Најсвежији пример је уклањање башти, тенди са централних градских улица, односно јавних градских површина. 

Имамо проблем и на кеју, и све што је узурпирано на одређени начин, биће уклоњено.

Део угоститеља се буни?

  - То је мали број! Многи су сами склонили нелегалне тенде или објекте, јер знају да то закон и скупштинске одлуке прописују. То сам запазио, да нема више нереалних "молби" јер људи схватају да то није у скаду са законом и драго ми је због тога. И сами занте да је све било поприлично шарено у угоститељским објектима, троседи, двоседи, телевизри, чак и зидани делови од чврстог материјала. То тако не више може, и стоп таквом понашању, јер струка није дала сагласност!

Договора и играња са законом нема, можда је тако било некада, сада више не... Можемо да разговарамо како би то требало да изгледа, али пре свега уз поштовање струке и прописа.

Да се вратимо на буџет. Хоће ли бити рабаланса?

  - Трудићемо се да до тога не дође, али рано је да се дају прогнозе. Није лако у првој години решити све наслеђене и текуће проблеме. Понављам, трудићемо се да се уклопимо у пројектовано.

Нова радна места, да се надамо? Шта је ту реално?

  - Свакако је реално оно за шта је већ потписан уговор, као шти је "ИМИ", где ће посао наћи у наредних пар година 1.200 људи, а већ у следећој око 300.  Ту је и "Леони"  са 2.200 нових радних места. Већ крајем јуна они ће подићи нови погон и запослити око 600 људи.

Турски "Астер текстил" има обавезу да упосли око 2.000 радника укупно. Они ће већ током наредне године упослити око 1.000 наших грађана. "Џонсон" такође има обавезу да запосли 1.000 људи у наредном периоду.

У сарадњи са Националном службом за запошљавање, пројектовано је још 1.000 нових радних места на годишњем нивоу, кроз разне пројекте

Ту су још нове пумпе, хотели, услужне делатности. Све то значи да ће у буџет ући свеж новац на основу пореза на зараде.

Многи нису упућени коме иде новац од пореза фирми које послују на територији Ниша, па се спекулише да паре иду у "Београд"?

  - Не, порез од зарада слива се у градски буџет, и ми очекујемо до 300.000 милона динара по том основу, што није занемарљива сума новца.

Све то утиче на број запослених. Постоји позитиван тренд раста запослености. После толико година, број је незапослених је пао испод 30.000 хиљада. То је позитиван тренд и са тим се наставља, пре свега због подршке Владе Републике Србије, која чини све да наш град оправда назив регионалног центра и генератора развоја читавог окружења.

Аеродром и путници. Како задржати путнике бар на кратко у Нишу и кроз туризам појачати буџет града?

  - Путници који долазе из других градова користе погодности које пружа аеродром "Константин Велики", и ми смо то добро препознали. Почела је и реконструкција терминала и Град је поред Републике учествовао са 26 милиона динара. Реконструише се кров и унутрашњост зграде, а биће и дуплиран број шалтера за пријем путника, са два на четири, што ће омогућити бржи проток путника. Град је предвидео за следећу годину и куповину нових апарата, пре свега техничких, мислим на рентген апарате, за проверу пртљага.

А за путнике који би се задржали у Нишу, радимо на промоцији туристичких садржаја, као што су наши фестивали, "Нишвил", "Филмски сусрети" и друго. Такође се ради на промоцији нашег културног наслеђа, Нишка тврђава, археолошко налазиште Медијана и много тога са чим наш град располаже. Сходно томе ускоро почиње реконструкција Тврђаве, Летње позорнице и план да се то наше прелепо здање, на прави начин врати Нишлијама и гостима. Нишка тврђава коначно мора да се ослободи пијаце, аутомобила... Ради се на пројекту измештања "Велике пијаце".

Уклањају се сви објекти у близини Тврђаве и отвара се "Београдска капија", код Аутобуске станице. 

Нови хотели, услуге. Знате да је најављен нови хотел "Наис", које ће са старим реконструисаним здањем прдставаљати северну "Нишку капију". Не може ништа прко ноћи, искрено радимо на томе. Стварају се услови, корак по корак, држава нам помаже максилално.

Ето, нашло се и решење за раднике и заостале зараде пропалих предузећа. Није идеално, али имамо за сада једнократну помоћ и исплату у висини минималца од 22.000 динара. Заиста се трудимо да оправдамо поверење грађана.

Дешавања, фестивали, Нова година?

  - "Нишвил" ће бити максимално подржан, а "Филмски сусрети", као што сам летос и обећао добиће ноту гламура, јер то јесте један од брендова Ниша. Сада имамо дочек Нове године на Тргу краља Милана, где ће наступити Бијело дугме. Трошкове плаћа Клуб привредника и плус издваја милион динара за Дечју клинику, а Град плаћа само бину и озвучење. И ту смо нашли хумано решење.

Није било лако пронаћи решење, које би задовољило све?

Морам да одговорим из два дела! Дражава више него икада помаже болесној деци и све се чини по том питању..  Све се чини максимално могуће, и десет пута више, али ми смо дужни да бринемо о свим категоријам грађана, па и онима који немају услове да проведу новогодишње вече у неком од ресторана, клубова. Концерт на Тргу им даје ту могућност, а и да поменемо поново туристе, од којих ће наш град имати и користи у сваком смислу.

Што већи број гостију ствара услове да ми помогнемо онима којима је то најпотребније. То јесте реалност, и ја то тако видим!

Безбедност у граду и сарадња са Полицијском управом?

  - Сарадња је на одличном нивоу, у свим сегментима. Радимо на заједничкој стратегији безбедности у саобраћају. Што се тиче опште безбедности, по извештајима полиције, то је на задоваљавајућем нивоу и људи се у нашем граду осећају безбедно.

Како доћи до јединствене зграде Народног музеја?

  - Постоје преговори са Восјком Србије да нам уступе један од објеката који би задоваљавао услове за ту намену. У току наредне године, наћи ће се решење..сигуран сам у то, јер постоји добра воља.

Како Дарко постиже све?

  - Када имате добру вољу, добре резултате рада, и организацију као бивши официр, никакав физички напор не може да вам представља проблем. 

Нека лепа порука грађанима Ниша?

  - Ја сам искрено градоначелник свих грађана Ниша. Поносан сам на странку којој припадам и чиним све што је у мојој моћи, јер сам по природи оптимиста. Сигуран сам да иду бољи дани. Моја врата су увек отворена за све, без задршке.

У ове празничне дане, поновићу, радујмо се празницима, радујмо се Новој години и радујмо се једни другима.

Користим ову прилику да вашим читаоцима и свим грађанима Ниша, честитам Нову годину и Божић!

 

 

 

 

Коментара: 0


#   Нова година   градоначелник   Цар Константин Велики   аеродром   Дарко Булатовић   радна места   Филмски сусрети   интервју   Нишка тврђава   археолошко налазиште   услужне делатности   Клуб привредника   Бијело дугме
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима