Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Борини књижевни дани

rssBookmark and Share

Врање 23.03.2019. Јужна Србија Инфо

У оквиру манифестације ,,Борини књижевни дани” делегација Града Врања, представници Јавне библиотеке, позоришта, врањске Гимназије и ОШ из Тибужда, институција које носе име великана српске књижевности, као и делегације Народног музеја Врање и ученика и професора средњих школа, положили су венце и цвеће на споменик Бори Станковићу у градском парку у Врању.

Борини књижевни дани

Председник СГ Врања Дејан Тричковић, истакао је да је Бора Станковић показао  да се у књижевној уметности може досегнути и много даље: до чувања историје града и нама својствених обичаја, представљајући колективни идентитет и културу једног друштва давно минуле епохе.

"Борина дела не могу и не смеју бити тумачена само као резултат стваралачког замаха. На страницама његових радова слова су занавек сачувала обичаје старог Врања, шкрипање капиџика, дерт и севдах, песме уз које се славило и туговало у граду вреле јужњачке крви. Описао је свет, можда савременим читаоцима неразумљив и неприхватљив, али који је заиста постојао и временом избледео.  Живот који нисмо могли да упознамо спознајемо сада захваљујући његовим делима. Зато је нужно и неизбежно да у стихијском налету иновација које намеће модерно доба не заборавимо Врање које је некад било. Да, као што Бора наш једном рече, понекад и ми затражимо оно „старо, што греје срце“. Наша пажња мора бити усмерена ка очувању највећег богатства којим смо привилеговани да се поносимо: делима која је стварао, традицијом коју још увек чува његов дом у Баба Златиној улици. Судбина јунака Бориних дела утемељена на патријархалном геслу ондашњег друштва и саткана од главних особености нашег краја, упознала је домаћи и светски аудиторијум са до тада непознатом варошицом. Стога се са пуним правом данас наш град назива Борино Врање. И јесте Врање Борино и јесте Бора наш, његов живот је живот наших предака, а његова дела једна од највреднијих историјских тековина које имамо. Нека нам из тог разлога ,,Борини књижевни дани” још много година буду део традиције и културне ризнице нашег града”, рекао је Тричковић.

"Борини књижевни дани” завршавају се вечерас, промоцијом издања издавачке куће "Партизанска књига".

У сали периодике у Јавној библиотеци ,,Бора Станковић”, од 19 сати биће представљене  књиге "Пустите ми лагану музику”, ауторке Драгане Мокан, ,,Смрт у Башаиду”, Мирослава Ћурчића и ,,Сребрна магла” Срђана Средића.


#   Врање   Дејан Тричковић   Бора Станковић   Борини књижевни дани
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима