Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Драгана Варагић: Колеге глумци, Тврђава је наша!

rssBookmark and Share

24.08.2014. извор: ЈугМедиа

Симболичним уручењем кључева града председници жирија Филмског фестивала Драгани Варагић градоначелник Зоран Перишић означио је почетак 49. фестивала глумачких остварења.

Драгана Варагић: Колеге глумци, Тврђава је наша!

На свечаном отварању доајену српског глумишта Миши Јанкетићу уручена је награда за живото дело „Павле Вујисић“. Награду му је уручио колега Владан Живковић.

Јанкетић се присетио да му ова награда стиже у години када обележава 55 година од првог појављивања на великом платну.филмски сусрети публика 2014

„Ова награда је за мене у овом тренутку веома лековита, казао је велики уметник – Мојим колегама честитам на избору а мени на издржљивости.

Фестивал глумацких остварења у Нишу трајаће до 29. августа када ће бити затворен традиционалном доделом глумачких награда, посетиоци фестивала моћи ће да погледају укупно 13 филмова, али ће у конкуренцији за награде бити њих 11.

У наставку вечери приказан је први од 11 филмова колико ће бити на фестивалском репертоару. Филм Драгана Бјелогрлића „Монтевидео, видимо се“ још једном је и публику у Тврђави одушевио.

До петка 29. августа на програму ће бити филмови „Споменик Мајклу Џексону“, „Дјечаци из улице Маркса и Енгелса“ , „Атомски здесна“, „Војна академија 2“, „Непослушни“, „Лав хантер“, „Кад љубав заказни“, „Мамула“, „Топ је био врео“, и „Варвари“.

Фестивал ће бити завршен доделом награда и приказивањем гостујућих филмова „Лауш“ и „Мој град, мој Ниш“.

Директорка Фестивала Бојана Симовић је на данашњој конференцији за медије изјавила да је све спремно за почетак Филмских сусрета и да ће гледаоци моћи да прате филмове уз „перфектан тон и слику“.

Симовић је такође најавила да се на Филмске сусрете очекује долазак око 180 глумаца како из Србије тако и из региона.

По традицији, глумци ће конкурисати за најважније фестивалско признање – Гран при „Наиса“, као и за награде за најбољу женску и мушку улогу „Царица Теодора“ и „Цар Константин“, повеље за главну женску и мушку улогу, награде за најбољу женску и мушку епизоду, и за најбољег дебитанта. Награду Удружења филмских глумаца Србије за животно дело додељена је глумцу Миши Јанкетићу и она ће бити уручена прве вечери фестивала после свечаног отварања.

Поред плакета глумцима ће припасти и вредне новчане награде које се крећу у распону од 250.000 до 100.000 динара.

Председница стручног жирија предстојећих „Филмских сусрета“ је глумица Драгана Варагић, а чланови су глумци Предраг Ејдус и Дубравко Јовановић.

Организатор фестивала је Нишки културни центар, а новац за његово одржавање обезбедили су град Ниша са 18 милиона динара и Министарство културе и информисања са пет милиона динара.
 


#   Монтевидео   Академија   Филмски сусрети   Драгана Варагић   Војна Академија   Нишки културни центар   новчане награде   Министарство културе и информисања   Бојана Симовић   Владан Живковић   Гран при
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима