Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dragana Varagić: Kolege glumci, Tvrđava je naša!

rssBookmark and Share

24.08.2014. izvor: JugMedia

Simboličnim uručenjem ključeva grada predsednici žirija Filmskog festivala Dragani Varagić gradonačelnik Zoran Perišić označio je početak 49. festivala glumačkih ostvarenja.

Dragana Varagić: Kolege glumci, Tvrđava je naša!

Na svečanom otvaranju doajenu srpskog glumišta Miši Janketiću uručena je nagrada za životo delo „Pavle Vujisić“. Nagradu mu je uručio kolega Vladan Živković.

Janketić se prisetio da mu ova nagrada stiže u godini kada obeležava 55 godina od prvog pojavljivanja na velikom platnu.filmski susreti publika 2014

„Ova nagrada je za mene u ovom trenutku veoma lekovita, kazao je veliki umetnik – Mojim kolegama čestitam na izboru a meni na izdržljivosti.

Festival glumackih ostvarenja u Nišu trajaće do 29. avgusta kada će biti zatvoren tradicionalnom dodelom glumačkih nagrada, posetioci festivala moći će da pogledaju ukupno 13 filmova, ali će u konkurenciji za nagrade biti njih 11.

U nastavku večeri prikazan je prvi od 11 filmova koliko će biti na festivalskom repertoaru. Film Dragana Bjelogrlića „Montevideo, vidimo se“ još jednom je i publiku u Tvrđavi oduševio.

Do petka 29. avgusta na programu će biti filmovi „Spomenik Majklu Džeksonu“, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ , „Atomski zdesna“, „Vojna akademija 2“, „Neposlušni“, „Lav hanter“, „Kad ljubav zakazni“, „Mamula“, „Top je bio vreo“, i „Varvari“.

Festival će biti završen dodelom nagrada i prikazivanjem gostujućih filmova „Lauš“ i „Moj grad, moj Niš“.

Direktorka Festivala Bojana Simović je na današnjoj konferenciji za medije izjavila da je sve spremno za početak Filmskih susreta i da će gledaoci moći da prate filmove uz „perfektan ton i sliku“.

Simović je takođe najavila da se na Filmske susrete očekuje dolazak oko 180 glumaca kako iz Srbije tako i iz regiona.

Po tradiciji, glumci će konkurisati za najvažnije festivalsko priznanje – Gran pri „Naisa“, kao i za nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu „Carica Teodora“ i „Car Konstantin“, povelje za glavnu žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu, i za najboljeg debitanta. Nagradu Udruženja filmskih glumaca Srbije za životno delo dodeljena je glumcu Miši Janketiću i ona će biti uručena prve večeri festivala posle svečanog otvaranja.

Pored plaketa glumcima će pripasti i vredne novčane nagrade koje se kreću u rasponu od 250.000 do 100.000 dinara.

Predsednica stručnog žirija predstojećih „Filmskih susreta“ je glumica Dragana Varagić, a članovi su glumci Predrag Ejdus i Dubravko Jovanović.

Organizator festivala je Niški kulturni centar, a novac za njegovo održavanje obezbedili su grad Niša sa 18 miliona dinara i Ministarstvo kulture i informisanja sa pet miliona dinara.
 


#   Montevideo   Akademija   Filmski susreti   Dragana Varagić   Vojna Akademija   Niški kulturni centar   novčane nagrade   Ministarstvo kulture i informisanja   Bojana Simović   Vladan Živković   Gran pri
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima