Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

„Мислим, тражим, чекам“ - изложба слика мати ЕФИМИЈЕ ТОПОЛСКИ

rssBookmark and Share

Ниш 17.10.2021. Јужна Србија Инфо

У Нишком културном центру у току је изложба се са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија, мати ЕФИМИЈЕ ТОПОЛСКИ.

„Мислим, тражим, чекам“ - изложба слика мати ЕФИМИЈЕ ТОПОЛСКИ

Организатор је Нишки културни центар, у сарадњи са Народним музејом Ниш.

Рођена у Београду 1965. године као Јасна Тополски. Дипломирала сликарство 1988. године и магистрирала 1991. године на Факултету ликовних уметности у Београду. Период од 1986. до краја 1991. године обележиле су интензивне изложбене активности, награде, две самосталне и неколико групних изложби – уметничка каријера креће узлазном путањом. Међутим, 1992. године долази до велике промене у њеном животу, када постаје искушеница у манастиру Градац. 1996. године узима име Ефимија, и од 1998. године проводи наредних 17 година у манастиру Градац као игуманија. Од 2016. године живи у манастиру код Ишона у Француској. 

У манастиру, мати Ефимија бави се традиционалним религијским иконописом, и упоредо истражује иконопис у „модерној форми“. Дуги низ година ради на пољу религијског сликарства, и поред сликања икона, учествује и у осликавању многих цркава и манастира, као што су црква Св. апостола Павла у Требињу и Саборна црква у Шибенику. Она осликава велики број иконостаса, нарочито иконостасе у манастирима Милешево и Градац из 13. века, као и иконостас цркве Св. Лука у Београду. 

Уметнички рад мати Ефимије одвија се у неуморном континуитету, иако често далеко од очију јавности. Највећи део радова на овој изложби биће приказани по први пут.


#   Ниш   изложба   Нишки културни центар   Народни музеј Ниш   монах   Ефимија Тополски монахиња
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима