Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

МОЋ И НОЋ МУЗЕЈА: Бесплатне посете галеријским просторима до 20. маја

rssBookmark and Share

Ниш 14.05.2022. Јужна Србија Инфо

Манифестација МУЗЕЈИ за 10, почиње вечерас и одржава се у 54 града у Србији на 159 локација, музеји и галерије имаће програме до 20. маја.

МОЋ И НОЋ МУЗЕЈА: Бесплатне посете галеријским просторима до 20. маја

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији, јединствана у Европи, која се ове године одржава осми пут, са намером да се током 7 дана музејских и галеријских програма обележе три важна датума – Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја.

У суботу 14. маја изложбени простори Официрски дом, Павиљон у Тврђави Салон 77 биће отворени за посетиоце од 18 – 24 сата.

У Павиљону у Тврђави 14. маја у 19 сати биће свечано отворена изложба Графичка радионица Сићево, на којој ће бити изложени радови једанаесторо уметника два сазива: Габријела Булатовић, Адам Пантић, Ивана Станковић, Филип Мисита, Алберто Балети (сазив 2019), Марија Цурк, Франц Цурк, Ирена Ранђел, Никола Велицки, Ненад Зељић, Весна Павловић Пажђерски (сазив 2021). У 21 сат у Павиљону ће студенти Факултета уметности Универзитета у Нишу, класа проф. Марије Рајковић , Лазар Мутавџић, Тијана Филиповић , Тадија Мутавџића и Лука Илић уз сарадњу клавирског уметничког сарадника Сенке Симоновић приредити Вече виртуозних дела за соло виолину и клавир.

У Салону 77 публика ће од 18-24 сата моћи да посети изложбу скулптура Марка Вучковића, а у 18 сати планиран је наступ ученика Музичке школе Ниш: Ђорђе Филиповић, саксофон, Меланија Ракић, обоа, Лена Станковић и Лола Вељковић, клавир, Марица Станковић, виолина, Андреј Пауновић, гитара, Лука Савић и Богдан Младеновић, хармоника.

У Официрском дому љубитељи уметности ће током Европске ноћи музеја бити у прилици да виде ретроспективну изложбу слика Драгана Костића, а у 20 сати у оквиру музичког програма наступиће студенти гитаре Факултета уметности Универзитета у Нишу, у класи професора Милоша Јањића: Меланија Станковић, Александар Крстић, Дамјан Станковић, Дамир Благојевић и Александра Аврамовић.

Током националне недеље музеја од 15-20. маја изложбени простори ГСЛУ биће отворени од 12-18 сати , а 18. маја, када се обележава Међународни дан музеја, у 19 сати свечано ће бити отворена изложба слика новосадског уметника Тадије Јаничића.

Посете галеријским просторима су бесплатне.

Од 18 до 23 часа Музеј Индустријске и технолошке баштине у Научно-технолошком парку отвара своја врата свима који желе да евоцирају успомене, али и оним млађима који би волели да се упознају са некадашњим ,,чудима“ технологије.

У Музеју се налазе искључиво експонати произведени у Заводу РР и Електронској индустрији од 1948. године. Најстарији експонат представља рентгенска цев, а поставку употпуњују бројни производи из асортимана широке потрошње: телевизори, радио апарати, као и литература из периода ЕИ Ниш.

Један део експоната је функционалан и на њима посетиоци могу да виде и доживе видео и звучне ефекте периода у коме су експонати настали.

Изложба представљена у Музеју индустријске и технолошке баштине у НТП Ниш, резултат је вишегодишњег залагања и ангажовања чланова Удружења за неговање индустријске баштине и промоцију напредних технологија (ПРОМО ИБиНТ).

Драги читаоци, ако желите да будете у току и сазнате први најновије вести из Ниша, преузмите апликацију Нишке Вести за Андроид или иПхоне.

Музеј црквених старина Православне Епархије у Ноћи музеја

У оквиру националне музејске иницијативе "Музеји за 10", Музеј црквених старина Православне Епархије нишке биће отворен у Ноћи музеја у суботу 14. маја 2022. године у периоду од 16:00 до 22:00 часа


#   Ниш   Саборна црква   Ноћ музеја   официрски дом   ЕИ Ниш   Народни музеј Ниш   Галерија савремене уметности   Музеј црквених старина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима