Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Представљен изглед нове зграде Народног музеја и ГСЛУ у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 14.05.2024. Јужна Србија Инфо - редакција

У догађају одржаном у Градској кући, тим "Беопотеза" је представио своје идејно решење нове зграде Народног музеја и Галерије савремене уметности, које обећава трансформацију културне сцене града.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Архитекта Дејан Тодоровић, вођа пројектног тима, истакао је да је облик зграде пажљиво одабран како би се најбоље искористио простор у уској улици. Са преко 6000 квадрата надземне површине и додатних 150.000 квадрата подземног паркинга, нова зграда ће постати монументални културни центар, састављен из три различита корпуса.

Народни музеј ће добити престижно место у приземљу, са четири нивоа намењена изложбеним просторима, мултифункционалном салом и депоима. Други корпус ће бити средишње место, са простором који ће служити обема институцијама, док ће трећи корпус бити дом Галерији савремених уметности, пружајући простор за иновативне изложбе на два нивоа.

Посебан нагласак је стављен на технолошке аспекте музеја како би се осигурало да цео процес функционисања буде беспрекоран и да се избегну оштећења. Главни улаз у музеј ће бити дизајниран тако да привуче посетиоце са улице Генерала Милојка Лешјанина, док ће се инсистирати на коришћењу локалних материјала ради еколошке одрживости.

Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, изразила је одушевљење реализацијом овог пројекта, истичући да ће нова зграда постати симбол културног препорода града. Дејан Савић, саветник председника Србије и председник жирија, похвалио је квалитет победничког рада и нагласио да ће нова зграда пружити Народном музеју стални простор за излагање експоната, након дугог периода неизвесности.

Пројекат је наишао на широко одобравање локалне заједнице, а дизајн победничког рада, као и радови других учесника конкурса, изложени су на платоу испред Градске куће. Победници су награђени са 400.000 динара, док грађани Ниша с нестрпљењем очекују почетак изградње овог културног бисера који ће обогатити живот града и његових становника.


#   Ниш   Народни музеј Ниш   Милојка Лешјанина улица   Галерија савремене уметности   идејно решење
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима