Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predstavljen izgled nove zgrade Narodnog muzeja i GSLU u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 14.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

U događaju održanom u Gradskoj kući, tim "Beopoteza" je predstavio svoje idejno rešenje nove zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene umetnosti, koje obećava transformaciju kulturne scene grada.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Arhitekta Dejan Todorović, vođa projektnog tima, istakao je da je oblik zgrade pažljivo odabran kako bi se najbolje iskoristio prostor u uskoj ulici. Sa preko 6000 kvadrata nadzemne površine i dodatnih 150.000 kvadrata podzemnog parkinga, nova zgrada će postati monumentalni kulturni centar, sastavljen iz tri različita korpusa.

Narodni muzej će dobiti prestižno mesto u prizemlju, sa četiri nivoa namenjena izložbenim prostorima, multifunkcionalnom salom i depoima. Drugi korpus će biti središnje mesto, sa prostorom koji će služiti obema institucijama, dok će treći korpus biti dom Galeriji savremenih umetnosti, pružajući prostor za inovativne izložbe na dva nivoa.

Poseban naglasak je stavljen na tehnološke aspekte muzeja kako bi se osiguralo da ceo proces funkcionisanja bude besprekoran i da se izbegnu oštećenja. Glavni ulaz u muzej će biti dizajniran tako da privuče posetioce sa ulice Generala Milojka Lešjanina, dok će se insistirati na korišćenju lokalnih materijala radi ekološke održivosti.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, izrazila je oduševljenje realizacijom ovog projekta, ističući da će nova zgrada postati simbol kulturnog preporoda grada. Dejan Savić, savetnik predsednika Srbije i predsednik žirija, pohvalio je kvalitet pobedničkog rada i naglasio da će nova zgrada pružiti Narodnom muzeju stalni prostor za izlaganje eksponata, nakon dugog perioda neizvesnosti.

Projekat je naišao na široko odobravanje lokalne zajednice, a dizajn pobedničkog rada, kao i radovi drugih učesnika konkursa, izloženi su na platou ispred Gradske kuće. Pobednici su nagrađeni sa 400.000 dinara, dok građani Niša s nestrpljenjem očekuju početak izgradnje ovog kulturnog bisera koji će obogatiti život grada i njegovih stanovnika.


#   Niš   Narodni muzej Niš   Milojka Lešjanina ulica   Galerija savremene umetnosti   idejno rešenje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima