Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шпански гитариста Рафаел Сералет одушевио Врањанце

rssBookmark and Share

Врање 08.11.2020. Јужна Србија Инфо

У Позоришту ,,Бора Станковић’’ у Врању вечерас jе концерт класичне музике одржао Рафаел Сералет, шпански гитариста, професор на конзерваториjуму у Лириjи у Шпаниjи.

Шпански гитариста Рафаел Сералет одушевио Врањанце

У име Града и у своjе лично име, госта из Шпаниjе поздравио jе градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Он jе подсетио да jе Врање од прошле године члан УНЕСКО–ве Мреже креативних градова у области музике. Њ

Град Врање jе препознат по музици, по аутентичном музичком наслеђу и специфичном изразу, стога смо веома почаствовани и поносни што смо се нашли у друштву УНЕСКО градова коjи своj развоj базираjу на креативности у различитим областима. Веруjемо да ће чланство у УНЕСКО Мрежи креативних градова допринети да истакнемо културни значаj нашег града на међународном нивоу, да поделимо знања преко стручних кластера широм света, као и да створимо нове могућности за сарадњу и партнерство са другим градовима. А да jе тако потрврђуjу и данашња дешавања и гостовање прослављеног шпанског гитаристе и професора на конзерваториjуму у Лириjи у Шпаниjи, Рафаела Сералета. Будући да су његов град Лириjа и Врање чланови УНЕСКО Мреже креативних градова на пољу музике, гостовање jе и прилика за унапређење сарадње, размену искустава и jачање веза два музичка града’’, истакао jе између осталог градоначелник Миленковић.   

Рафаел Сералет рођен jе у Валенсиjи, а гитару jе почео да свира са 12 година. Похађао jе Шпанску академиjу у Риму и докторирао на Политехничком универзитету у Валенциjи, а магистрирао на Националном универзитету за образовање. Са кариjером коjа траjе двадесет пет година и више од хиљаду концерата у осамдесет земаља, Сералет jе jедан од међународно наjискусниjих шпанских гитариста.

Такође, он jе први класични музичар коjи jе свирао на свих седам континената у jедноj години, поставивши Гинисов рекорд као први музичар коjи jе одржао концерт на сваком континенту за 154 дана и 22 сата. Вечерас, у пуноj сали врањског театра, Рафаел Сералет своjу страст према музици и врхунско извођење наjлепших класични нота писаних за гитару поделио jе са врањском публиком.

Наступ Рафаела Сералета у Врању организован jе под покровитељством Владе Шпаниjе. Град Врање с друге стране учинио jе све да се испоштуjу препоручене епидемиолошке мере републичког Кризног штаба за сузбиjање цовид 19.


#   Врање   концерт   гитара   Слободан Миленковић   УНЕСКО   Позориште Бора Станковић   Рафаел Сералет гитара
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима