Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Španski gitarista Rafael Seralet oduševio Vranjance

rssBookmark and Share

Vranje 08.11.2020. Južna Srbija Info

U Pozorištu ,,Bora Stanković’’ u Vranju večeras je koncert klasične muzike održao Rafael Seralet, španski gitarista, profesor na konzervatorijumu u Liriji u Španiji.

Španski gitarista Rafael Seralet oduševio Vranjance

U ime Grada i u svoje lično ime, gosta iz Španije pozdravio je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

On je podsetio da je Vranje od prošle godine član UNESKO–ve Mreže kreativnih gradova u oblasti muzike. Nj

Grad Vranje je prepoznat po muzici, po autentičnom muzičkom nasleđu i specifičnom izrazu, stoga smo veoma počastvovani i ponosni što smo se našli u društvu UNESKO gradova koji svoj razvoj baziraju na kreativnosti u različitim oblastima. Verujemo da će članstvo u UNESKO Mreži kreativnih gradova doprineti da istaknemo kulturni značaj našeg grada na međunarodnom nivou, da podelimo znanja preko stručnih klastera širom sveta, kao i da stvorimo nove mogućnosti za saradnju i partnerstvo sa drugim gradovima. A da je tako potrvrđuju i današnja dešavanja i gostovanje proslavljenog španskog gitariste i profesora na konzervatorijumu u Liriji u Španiji, Rafaela Seraleta. Budući da su njegov grad Lirija i Vranje članovi UNESKO Mreže kreativnih gradova na polju muzike, gostovanje je i prilika za unapređenje saradnje, razmenu iskustava i jačanje veza dva muzička grada’’, istakao je između ostalog gradonačelnik Milenković.   

Rafael Seralet rođen je u Valensiji, a gitaru je počeo da svira sa 12 godina. Pohađao je Špansku akademiju u Rimu i doktorirao na Politehničkom univerzitetu u Valenciji, a magistrirao na Nacionalnom univerzitetu za obrazovanje. Sa karijerom koja traje dvadeset pet godina i više od hiljadu koncerata u osamdeset zemalja, Seralet je jedan od međunarodno najiskusnijih španskih gitarista.

Takođe, on je prvi klasični muzičar koji je svirao na svih sedam kontinenata u jednoj godini, postavivši Ginisov rekord kao prvi muzičar koji je održao koncert na svakom kontinentu za 154 dana i 22 sata. Večeras, u punoj sali vranjskog teatra, Rafael Seralet svoju strast prema muzici i vrhunsko izvođenje najlepših klasični nota pisanih za gitaru podelio je sa vranjskom publikom.

Nastup Rafaela Seraleta u Vranju organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade Španije. Grad Vranje s druge strane učinio je sve da se ispoštuju preporučene epidemiološke mere republičkog Kriznog štaba za suzbijanje covid 19.


#   Vranje   koncert   gitara   Slobodan Milenković   UNESKO   Pozorište Bora Stanković   Rafael Seralet gitara
@UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima